Ученик от пазарджишко село събра и дари над 3 000 книги на читалища и домове за възрастни хора от цялата страна.

Доброто дело на Кирил Балдев започва преди три години. Тогава той е на 17. Момчето разказва, че всеки държи в дома си ценна литература, която обаче рядко чете, а тя може да е от полза на други читатели.

„Постнах в интернет статия, че събирам книги за изгорялото читалище в село Мененкьово. Хората започнаха да ме търсят, да питат как да ги дарят, казах им или да ги изпратят на читалището или на мен”, споделя Кирил Балдев пред бТВ.

Ученикът постепенно се запалва и следва втора дарителска акция - 300 книги за читалището в селото, където живее. Ръководството приема с радост дарението, тъй като все по-трудно отделя средства да купува книги.

„Имаше и нови - детска литература, която лятото ни свърши много добра работа, защото не винаги имаме от един том от книга, а тогава има повече деца, които взимат книжки”, коментира Султана Стойчева, секретар на читалището в Звъничево.

Освен употребявани книги, Кирил събира средства и закупува и нови издания. По думите му фирми, бизнесмени и приятели подкрепят инициативата.

Последното дарение десетокласникът направил на великотърновското село Велчево - любовен роман в 100 екземпляра, който да бъде раздаден на хората.

Момчето признава, че чувството да разгърнеш истинска книга е несравнимо и предпочита да си вземе книга от библиотека, отколкото да чете книга в електронен вариант.

Много хора подкрепят Кирил в инициативите му. Той е благодарен, но казва, че истински би се зарадвал, ако и други хора следват делата му.