Банките, които работят у нас, от 1 януари 2021 г. ще оценяват риска при одобряване на кредити по нови методики и ще следят стриктно за издължаването на кредитополучателите.

УС на БНБ, чийто шеф е Димитър Радев, одобри новите правила на Европейския банков орган. Те ще са в сила от 2021 г., ако централната банка не реши да съкрати този срок.

Според новите правила банките ще прилагат стандартизиран модел, за да установят кои са източници на риск при различни категории или групи от длъжници, съобщи "24 часа".

Трезорите трябва да изследват рисковите фактори не само в момента на неизпълнение, но поне една година преди то да настъпи.

При отпускането на заеми експертите им трябва да имат предвид чувствителността на рисковите характеристики към икономическите условия, поради което е задължително да се предприемат мерки веднага след появата на значителни разминавания.

Всички трезори ще имат рейтингова скала за длъжници, отпускането на заемите трябва да бъде съобразено с мястото на съответния длъжник в нея. Редът за кредитиране не трябва да създава привилегировани длъжници, предвиждат новите условия.