Хамбург, вторият по големина град в Германия, ще забрани движението на стари дизелови автомобили в определени зони на града. Забраната ще влезе в сила от следващата седмица, с което вероятно ще се повлече лавина от подобни забрани в останалите градове в страната.

От 31 май в града с население 1,8 млн. човека дизелите и леко-и тежкотоварните автомобили, които не отговарят на стандарта Евро 6 (автомобилите Евро 6 излязоха на пазара през 2014 г.), няма да могат да се движат по бул. Max Brauer Allee, който е основна пътна артерия, която се насочва североизточно от жп-гара Altona. Движението на камиони ще бъда забранено по отсечка с дължина 1,6 км на Stresemannstrasse, друга основна артерия в града. Не се казва как ще бъде следено за изпълнението на това решение, но германците ще го измислят, а потърпевшите ще го спазват.

На Хамбург му трябваше по-малко от седмица да обяви въпросната забрана, която обаче не обхваща целия град, а само части от него. Миналият петък административният съд в Лайпциг премахна окончателно всички пречки пред градските управи да въвеждат подобни забрани.

Във вторник кметът на Хайделберг се обяви за забрана на всякакви автомобили с конвенционален ДВГ двигател в центъра на града от 2030 г., но предложението на Екхарт Вюрцнер тепърва трябва да мине през местния съд.

Германия търпи огромен натиск от ЕС, който съди страната и отделни провинции за неспособността да намалят замърсяването на въздуха с NOx и фини твърди частици. Миналата година над 65 германски града страдаха от високи нива на замърсяване с въпросните субстанции, които водят до респираторни заболявания. Основният източник на това замърсяване са дизеловите автомобили.