Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок наложи Окръжният съд в Добрич на 49-годишен мъж за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца. Той ще плати и направените в хода на производството разноски в размер на 1431 лева.Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият Стамен Д. призна всички факти, изложени в обвинителния акт. Въз основа на това първоначално наложеното му наказание беше намалено с една трета.

Мъжът се признава за виновен, че през нощта на 1 юли 2017 г. по пътя Добрич - Варна, на около три километра след местност „Пети километър“, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец. Произшествието е станало около полунощ, като водачът на автомобила е блъснал мъж, който се движел около осевата линия на пътя. По делото е установено, че подсъдимият е шофирал с превишена скорост. При разследването е доказано и наличие на алкохол в кръвта на пострадалия.

Според изготвената автотехническа експертиза пътно-транспортното произшествие е могло да бъде предотвратено, ако пострадалият се е движел в края на пътното платно, а водачът с позволената извън населено място скорост, съобразена с ограничената видимост през тъмната част на денонощието.В съдебното заседание подсъдимият изрази съжаление за случилото се. Постановената от Окръжен съд – Добрич, присъда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.