Източноправославната Църква почита днес Св. Константин и Св. Елена.

Константин (274—337) царувал в Рим и Византия - Цариград. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор през 325 г. против ереста на Арий. Починал през 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград, който град в продължение на 16 века носи името Константинопол.

Майка му, царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Това събитие се смята за едно от най-важните в историята на християнската църква и затова император Константин и Елена са канонизирани за светци.

Празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото. Това е времето, през което магически трябва да се осигури бъдещо плодородие и здраве. Обредните практики, насочвани всякога към божествата на огъня и слънцето, сега минават под патронажа на Св. Константин и Елена: посещение на църквата, почистване на свещените извори и пиене на вода от тях, т.е. ритуално очистване, обредно хоро начело с иконите, играта в огъня, чрез която се "проверява" благоволението на светеца, курбанът-жертва.

Днес имен ден празнуват Елена, Константин, Елка, Еленко,Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна!