Премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ да платят 5000 лева на депутата от БСП и журналист Елена Йончева. Това е решил съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе срещу Борисов и управляваната от него партия, съобщава news.lex.bg.

Според информацията в системата на съда решението е взето на 17 май. То може да се обжалва.

Йончева заведе дело срещу Борисов заради негово изказване по време на предизборната кампания, в което той заяви, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница по времето, когато премиер е бил Сергей Станишев. Йончева и Станишев имаха връзка.

Настоящият депутат от БСП отрече това твърдение и призова Борисов, ако стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката.

Искът на Йончева е по чл. 45 и 49 от ЗЗД и е за 20 000 лева. Той е заведен и срещу ГЕРБ, защото това е партията, възложила на Бойко Борисов да оповестява нейните позиции.

Съдът е решил, че Борисов трябва да плати обезщетение за "претърпени неимуществени вреди от накърнен духовен интегритет, чест, достойнство и добро име, причинени от противоправно поведение". Не е уважил иска на Йончева за 20 000 лева и присъжда по-малка сума – 5000 лева. Те трябва да се платят солидарно от Борисов и ГЕРб, които трябва да покрият и 825 лева разноски по делото.

Премиерът и управляващата от него партия също имат право на разноски. Те бяха представлявани от адвокатите Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо.

В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

"Изречените от първия ответник думи в своята цялост не представляват оценъчни съждения, а твърдения за осъществили се факти – че държавата е заплащала на ищцата милиони за взето от последната интервю, както и съждение, че поведението на ищцата е в конфликт на интереси, изводимо от съжителството на ищцата с действащ преди 2009 г. министър – председател на Република България. Твърденията са конкретни – заплащане на парична сума, надхвърляща един милион за интервю, взето от ищцата, в качеството ѝ на журналист", се казва в решението на СРС.

Съдът приема още, че виновното поведение на Бойко Борисов е при изпълнение на работата му, а тя е възложена от партията ГЕРБ, която той управлява.

Борисов и ГЕРБ са получили съдебни удостоверения, за да могат да искат от Министерството на финансите и Държавна агенция "Разузнаване" документи, с които да докажат платените пари на Йончева, но такива доказателства така и не били получени. Само от БНТ изпратили договорите с Йончева, но и от тях не се доказва, че държавата е плащала подобни суми на журналистката за взето интервю.