Силна тревога от зачестилите опити за изкуствено създаване и ескалиране на етническо напрежение изразиха с декларация депутатите от парламентарната група на ГЕРБ.

От трибуната на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че в "реализацията на сценариите с етническата карта участват целенасочено управляващите партии БСП и ДПС и тяхната патерица Атака".

Причина за прекъсването на гласуването на Изборния кодекс е политическото, според опозицията, уволнение на директора на училище "Йордан Йовков" в Гърменското село Рибново – Манчо Джуркин. Джуркин получил на 17 февруари по куриер заповедта си за уволнение, без в нея да са посочени мотиви.

Джуркин е поредният директор в района на Гоце Делчев, който губи работата си под диктовката на ДПС и на Ахмед Башев, заяви Караянчева от името на своята група.

ГЕРБ нападна остро Башев и попита "кой е той, за да разпорежда уволнения на училищни директори?". Под "ударите" на опозицията попадна дори просветният министър Анелия Клисарова, която от ГЕРБ питат защо позволява на депутат да уволнява директори.

Според опозицията по този начин от ДПС подклаждат напрежение от етнически характер. Училището протестира и е затворено, сигнализира Караянчева и попита кой ще поеме отговорност за това.

Целта на тези действия според ГЕРБ е управляващите да "подготвят електоратите си", тъй като очевидно се готвят за предсрочни избори.

На трибуната за лично обяснение веднага се качи самият Ахмед Башев, който отхвърли спекулациите на ГЕРБ. Според Башев въпросният директор има регистрирани над 50 нарушения. Джуркин изпитвал учениците в столовата при чиниите и вилиците, което не може да се допуска.

Според Башев бившите управляващи целят местните деца, предимно помаци, да не се образоват, но "това нещо няма да се случи", гарантира той. Народният представител от ДПС се пошегува с опозицията, че вече го обявила в световна конспирация и дори подхвърли, че щом е толкова всевластен, за утре е поръчал над страната да завали сняг.