Безплатните прегледи и детските работилници са само част от активностите на събитието

„Здравословно и вкусно“ е събитието, чиято мисия е да събере родители, техните деца и всички отговорни за възпитаването на добра здравна култура при децата. Инициативата на кампанията „Здравето има значение“ ще събере граждани и гости на град Русе в събота, на 19 май на площад „Свобода“, където ще се проведат разнообразни активности и занятия.

Програмата на „Здравословно и вкусно“ ще занимава посетителите в четири различни зони.

Зона 1 ще предлага голяма палитра от здравословни хранителни продукти, рецепти съставки и блюда от подбрани производители и търговци. „Вдъхновения Natural Shop: био магазин и сладкарница“ ще се отличи с уникални на вкусове торти, приготвени изцяло веган и с био продукти, веган шоколадови барчета и ръчно изработени бонбони. Изложител ще бъде и американската фирма за етерични масла DoTERRA, чийто представител е Весела Пенкова – основател на най-посещаваната и активна към момента група във Facebook, насочена към проблемите на автоимунните заболявания – „Автоимунен Протокол (АИП)“, ще бъде част и от семинарните занятия. Сред изложителите е БИОтека ДАРче – най-новият био магазин в Русе. На щанда на БИОтека ДАРче посетителите ще могат да се насладят на прясно изцедени фрешове, натурални смутита, както и леки десерти и барчета и ще получат покана за откриването на магазина, което ще се проведе в деня на събитието „Здравословно и вкусно“.

„Здравословно и вкусно“ включва семинарни занятия и консултации със здравни експерти. Между 10 и 14 часа в Зона 2 гостите ще могат да чуят съвети за здравословно хранене от собственика на издателство Вдъхновения – Борислава Люцканова, както и едни от най-известните автори на издателството, сред които консултантът по корпоративен уелнес Деница Андонова, автор на „Клетъчно хранене с Дени“, и русенския холистичен терапевт д-р Ани Димитрова – автор на „Най-добрият лекар си ти“. Боряна Герасимова, предприемач и лектор в сферата на специализираната медицина, също ще сподели своя опит при воденето на здравословен начин на живот, а Гергана Стоянова, бивш студент на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и настояща медицинска сестра в СБАЛПФЗ „Димитър Граматиков”, ще разкаже повече за придържането към здравословен начин на живот при децата.

След семинарните занятия в Зона 2 ще започнат участия на известни танцови формации, като „Фолклорно студио Зора“, „Сдружение Северно сияние“, танцово училище „Street Dance School The Center“ и хип-хоп формацията „The Iron Squad“. Финалистките от България търси талант Мирела и Пресияна Димитрови ще изпеят едни от най-любимите си песни, а Детско-юношеската школа на ФК „Дунав“ - Русе ще направи демонстрация на малки врати от футболистите набор 2008 г.

Зона 3 ще занимава малки и големи през целия ден на събитието. Там русенци ще могат да измерят своите здравни показатели (ниво на кръвното налягане, кръвната захар и ниво на холестрол) с помощта на лаборатория „Здраве“ и доброволци от РУ „Ангел Кънчев“, които ще се включат и в занятията на детските работилници. Безплатни прегледи на телесни показатели ще се проведат и от д-р Ани Димитрова. Детските работилници под крилото на инициативата Food Revolution Day и Фондация „За храната“ ще се проведат в четири часови зони според възрастта на участниците. Малки и подрастващи ще приготвят сами здравословни рецепти и ще внесат настроение, усмивки и цвят в празника на храната!

Още атрактивни дейности очакват посетителите на 19 май на площад „Свобода“ в Русе в Зона 4 с подкрепата на Българо-румънския детски фонд към Българо-румънската търговско промишлена палата. Там ще се проведат различни занимания с награди, изложба на рисунки на учениците от ПЧСОУ „Леонардо да Винчи“ на тема „Здравословен начин на живот“ и още изненади за деца от 5 до 15 годишна възраст.

Мисията на „Здравословно и вкусно“ е да напомни, че здравето е пътеводната сила в живота на всеки човек и че здравната култура се възпитава най-добре още в ранна детска възраст, а отговорни за това са както родителите, така и учителите и другите възпитатели. Децата са бъдещето, затова е важно то да бъде пълно с много здраве, усмивки и вкус!

Повече за събитието и за участието в него научете на: http://vkusno.za-zdraveto.com/