1500 са новооткритите случаи на лимфоми, както се наричат заболяванията на кръвта. Те са диагностицирани в последните пет години. Към момента около 6000 са засегнатите от такива болести. Това съобщи Пиринка Петрова – председател на Българското сдружение „Лимфом“. Много често хората не подозират за заболяването , то се открива в късен стадии, посочи тя.

Над 140 са заболяванията на кръвта, като основните са три – левкемия, лимфом и миелом.

Като основна причина за поставянето на късната диагноза лекари посочиха приликата на симптомите с тези на грипа и простудните заболявания.

повишена температура, постоянна умора, кашлица и задъхване са признаците, които могат да объркат лекарите неспециалисти по онкохематология. Появяват се още сърбеж по цялото тяло, болки ставите и най-вече в кръста и увеличени лимфни възли.

Когато човек се разболее, отначало нищо не го безпокои. В продължение на няколко години той може въобще да не подозира, че е сериозно болен. Симптоматиката вече означава, че заболяването се е развило, поясни проф. Жанет Грудева – национален консултант по клинична хематология и заместник директор на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Тя обяви, че на всеки 35 секунди на един човек по света се поставя диагнозата рак на кръвта.