Папа Франциск ще посети Румъния в началото на 2019 г., съобщи румънският премиер Виорика Дънчила, която днес бе приета от Светия отец в рамките на официалното й посещение във Ватикана, предаде Медиафакс.

Дънчила посочи, че разговорът й с папата е продължил 45 минути и че е много развълнувана от срещата си с него. Тя заяви, че папа Франциск я е питал дали хората в Румъния са вярващи и дали има разбирателство между православни и католици, на което тя отговорила положително.

"Попита ме дали имам силата да доведа докрай този мандат. Казах му "да". Каза ми, че в началото на следващата година ще дойде в Румъния. Обсъдихме и факта, че съм първата жена премиер в Румъния, този факт го зарадва", посочи Дънчила, която оглави румънското правителство в началото на тази година.

В края на миналия месец румънският президент Клаус Йоханис заяви, че оттегля доверието си от премиера Виорика Дънчила, след като правителството прие секретен меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, без да се консултира с него.

Той призова неколкократно за оставката на Дънчила, но тя заяви, че няма да се оттегли от поста докато има подкрепата на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.