Най-тежкият българин е оставен на произвола, никоя болница не иска да го приеме за лечение, оплака се пред "24 часа" съпругата му Димитринка Генова.

270-килограмовият Иван от Стражица е със страшни болки от инфектирани варикозни рани на крака. "Гангрената ще му отрови кръвта и ще го убие, а отказват да го лекуват, бил безнадежден случай", каза Димитринка.

Заради килограмите и обездвижването 48-годишният Иван има тежко възпаление на разширени вени и язви. След кратка хоспитализация в София през есента медиците обучили жена му как да сменя превръзки, но положението се влошило. Търновският хирург д-р Борислав Генчев ходил на място, изрязвал от болната тъкан, правил опити да овладее състоянието с антибиотици и накрая издал предписание за незабавна хоспитализация.

"Изпратих по интернет снимки с раните му до Центъра за лечение на рани към "Пирогов". Казаха ми да правя сребърни превръзки, но стана по-лошо. Лично се срещах с проф. Владислав Христов, но той ме отпрати. Пробвах и във ВМА, където го лекуваха. И оттам отказаха", каза Димитринка. Тя изпратила жалба до здравното министерство. Оттам я препратили по компетентност в регионалната инспекция в Търново.

"Шефът на горнооряховската болница д-р Георги Вашков обясни, че нямат условия да му осигурят самостоятелна стая. Течащите рани миришели и можело да зарази друг пациент. Не мога да направя нищо повече. Подготвила съм писмо до министерството с цялата документация по най-бързия начин да предприемат нещо", каза шефът на "Медицински дейности" в РЗИ д-р Екатерина Личева.