Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо получи окончателна присъда от 6 г. затвор, но вече десет дни никой не знае къде е той, за да бъде приведен зад решетките. Това научи „Монитор“ от източници в съдебната система.
 

Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо получи окончателна присъда от 6 г. затвор, но вече десет дни никой не знае къде е той, за да бъде приведен зад решетките. Това научи „Монитор“ от източници в съдебната система.

Брендо е осъден от върховния касационен съд за участие в престъпна група за пране на пари, а решението на магистратите е излязло на 26 април. Заради промените в закона, с които се забрани влезли в сила осъдителни решения да бъдат публикувани, преди осъденият да е в каран в затвора, решението не е публикувано на сайта на ВКС. По информация на „Монитор“ след като магистратите са обявили присъдата си, тя веднага е била изпратена на прокуратурата, МВР и правосъдно министерство, за да бъде вкаран Брендо в Централния софийски затвор.

Издирвачите са го търсили на посочените от него адреси,

но към момента без успех. Самият Банев е на свобода срещу „подписка“ и има наложена преди няколко години забрана да напуска страната. Това е третата му ефективна присъда в рамките на 1 г. Преди това той бе осъден от Румъния на 10 г. и половина затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 г. по т.нар. афера “Кокаинови крале”. У нас делото му продължи 12 г. Разследването започна през 2006 г. 4 години по-късно то влезе в съда. Освен Банев, подсъдими са бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през май 2005 г. Константин Дишлиев, и братът на Банев - Симо Карайчев.
В началото на 2017 г. Брендо бе осъден задочно в Румъния на 10 г. и 6 месеца затвор за внасяне на кокаин.

Властите в Букурещ поискаха веднъж екстрадиция на Брендо.

През 2014 г. обаче апелативният съд в София отказа, тъй като от Румъния не изпратиха надлежни документи за какво точно искат предаването на Брендо. Друг мотив, с който съдът отхвърли искането, бе, че срещу него се води дело у нас, което е с приоритет. Второ искане от Румъния у нас не е постъпвало.

През юли 2013 г. Брендо получи 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по т. нар. афера “Кокаинови крале”. Присъдата бе потвърдена от апелативния съд в Милано година по-късно. Чрез aдвокатите си Брендо обжалва пред касационния съд в Рим. След нов тур между съдебните инстанции през септември м.г. върховният съд на Италия потвърди 20 г. затвор за Кокаиновия крал.

Снимката 53-годишния Евелин Банев-Брендо е в сайта на Интерпол от февруари 2016 г. до днес. Публикувана е по искане на Румъния, която го търси по дело за трафик на кокаин. Властите в Букурещ го обявиха за международно издирване, след като Софийският апелативен съд отказва да го екстрадира. Ако Брендо обаче иде в Румъния, той веднага ще бъде арестуван и вкаран зад решетките, за да излежи присъдата си от 10 г. и половина.