"Поправките в закона за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада или раздавач на индулгенции". Това каза пред bTV Валери Димитров, председател на Сметната палата.
„Мотивите на поправките в този закон са образец на професионално невежество, няма нито един смислен аргумент в тях. Имало еднолично ръководство, което било опасно и трябвало да се смени с колегия. И в момента обаче има малка професионална колегия - аз и моите двама заместници. Сега според закона трябва всеки домакин и началник склад или адвокат по семейно право може да влезе в управлението на Сметната палата. Това е смешно", добави Димитров.

По думите му този закон ще превърне Сметната палата в група за натиск и рекет. Димитров изтъкна, че има огромен риск да се злоупотребява с властта - така в палатата можели да влязат хора със силни партийни зависимости.

"Управляващите могат да си назначат партийно удобни хора и може да се наказват неудобните и да се прокарват интереси на управляващите. В момента Сметната палата не е партийно обвързана, ние нямаме нито един поръчков доклад. Нямало е опит да бъдем „пробити"", категоричен бе председателят на Сметната палата.