Днес се навършват 142 години от Априлското въстание. Център на събитията ще бъдат Панагюрище и Копривщица.

В града, в който е гръмнала първата пушка -  Копривщица ще бъдат поставени цветя на гроба на Тодор Каблешков. Председателят на парламента Цвета Караянчева ще се включи в честванията и ще произнесе слово през паметника-костница. В Копривщица също ще се проведе възстановка на действията от историческото събитие, а след тях за гостите на града ще се проведе празничен концерт с участието на Николина Чакърдъкова.

В подбалканското градче Клисура ще се извърши възстановка на събитията от преди 142 години. Снощи градът отбеляза Априлската епопея с тържествена заря, а днес в местната църква бе отслужена панихида в памет на загиналите около 400 клисурци.

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Планът е бил въстанието да избухне на 1 май 1876 г., но заради предателство Априлската епопея започва на 20 април.

Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. 

Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава и намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. 

Априлското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през епохата на Българското възраждане. То е най-висшата проява на българската национална революция, на българския дух, желание и воля за свобода и независимост.