Ръст на глобените шофьори и пътници през годините заради непоставени колани отчита МВР. Това се вижда от предоставените на "Дневник" данни по Закона за достъп до обществена информация.

След катастрофата на магистрала "Тракия" от средата на месеца, при която загинаха шестима, а над 20 бяха ранени, председателят на Българската асоциация на застраховани и пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров разви тезата, че вероятната причина да има толкова жертви е, че пътуващите в автобуса са били без поставени колани. Законът е ясен - коланите в автобуси са задължителни. В закона няма предположения, а категорични записи. С поправка още от 2007 г. в член 137а е записано, че всички пътници в автобусите и микробусите трябва да използва обезопасителните колани, когато моторните превозни средства са оборудвани с такива.

Все повече шофьори и пътници са глобявани заради неизползвани колани и каски, показва информацията на полицията. От МВР уточниха за "Дневник", че в статистиката им не е направена разлика между глоби при автомобили и автобуси, защото законът регламентира задълженията им общо - "за превозни средства". Данните не са разбити и по глоби за колани и каски, където регламентацията отново е обща - без предпазни средства.

От "Пътна полиция" обаче уточниха, че сред числата със сигурност има глоби на пътници и шофьори в автобуси, защото поне два пъти в годината катаджиите проверяват средствата за масов транспорт. Отделно имат и нарочни акции през годините. Последната известна такава бе през март миналата година, когато КАТ започва трансевропейска акция, организирана е от европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" за засилени проверки за използването на обезопасителните колани в превозните средства и каските от мотористите.

Глобените шофьори през 2013 г. с акт са били 22 354, а с фиш - 68 141. През следващата година глоба с акт са получили 25 215 шофьори, а фиш - 37 019. Спад се забелязва през 2015 г., когато санкционираните с акт са били 18 643, а с фиш - 28 780. За да се повишат отново през 2016 г., когато глобените с акт шофьори са били 28 503, а с фиш - 46 107. През миналата година навярно е имало промяна в законодателството, която е въвела изискването повечето глоби за липсата на предпазни средства да са с акт, а не с фиш, защото числата изглеждат така: 55 357 са санкционираните с акт, а с фиш - 5 350.

За първите три месеца на тази година глобените шофьори с акт са 12 504, а с фиш - 754. Ако се запази тази тенденция на налагане на санкции цифрите за тази година ще са близки до тези от миналата година.

Сходен ръст в последните години се забелязва и се очаква и при наложените глоби на пътници, които не са използвали колан или каска. През 2013 г. наложените с акт глоби са 1 442, а с фиш - 6630. През 2014 г. санкционираните с акт пътници са 976, а с фиш - 5332. През 2015 г. издадените актове са 454, а фишове - 3653. Пред следващата година санкционираните с акт пътници са 909, а с фиш - 6057. Миналата година глобените с актове пътници са 2554, а с фиш - 8755. За първите три месеца на тази година данните показват, че издадените на пътници актове са 927, а фишове - 3145. Ако санкциите през тази година продължат със същото темпо, то 2018 г. ще постави рекорд по глобени пътници без колани или каски.

От писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев се разбира, че съобразно правомощията си "Пътна полиция" осъществява постоянен контрол по използване на системите за обезопасяване в моторните превозни средства. Той дава пример с акция от 26 февруари до 4 март 2018 г. за проверка на изпозлвани колани в автобуси, при която са проверени 1095 превозни средства и са установени 194 нарушения, от които 21 са били свързани с неизползвани колани.

В периода 23-29 април 2018 г. съвместно с изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" се провеждат нови ежедневни проверки за установяване на нарушения при моторни превозни средства за превоз на пътници и товари.

"Идентични проверки ще продължат периодично през цялата година", уверява Радев.

Той допълва и, че предстои да бъдат разгледани изцяло нов Закон за движението по пътищата, проект на Закон за пътните превозни средства и проект за Закон за водачите на моторни превозни средства, в които са заложени редица мерки за ограничаване на жертвите от пътнотранспортни произшествия и осигуряване безопасността на движението по пътищата.