Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ - БАН протестира срещу разпределението на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на Общото събрание на БАН, тъй като от допълнително предоставените 15 млн. лв., 80 процента са за публикации и цитирания, а само 5 процента са за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото. Това разпределение застрашава функционирането на Националната хидрометеорологична служба, заявяват от НИМХ-БАН.

В декларация до председателя на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и до председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски от Общото събрание на НИМХ-БАН се казва, че "системното недофинансиране на БАН в последните години доведе изпълнението на дейностите на НИМХ, като Националната хидрометеорологична служба на България, до критична точка". По тази причина работещите в НИМХ протестираха, заедно с колегите си от БАН, се припомня в декларацията.

В нея се допълва, че в резултат на протестите и срещите на ръководството на БАН, правителството отпусна допълнително 15 млн. лв., които заедно с увеличението на бюджета на БАН, представляват 25 процента повече средства за 2018 г. спрямо 2017 г. Ако Общото събрание на БАН приеме предложената от УС на БАН бюджетна субсидия на НИМХ-БАН за 2018 г. в размер на 8 791 143 лв., увеличението ще е под 12 процента спрямо 2017 г. Това е така, поради начина на отчитане на резултатите от научно-приложната дейност на НИМХ, която е съществена при вземането на редица важни за обществото и държавата решения.

Тази бюджетна субсидия е под критичния минимум за нормалното функциониране на дейностите в НИМХ-БАН, защото ще доведе до масово напускане на специалисти, се посочва в декларацията.

"В тази връзка декларираме, че при създадената ситуация НИМХ няма да може да изпълнява задълженията си като Национална хидрометеорологична служба на България, определени в редица закони и нормативни актове. Това е пряко свързано с националната сигурност и с всички сектори на икономиката на страната, както и със защитата на живота, поминъка и имуществото на хората от рисковете, свързани с природни бедствия от хидрометеорологичен произход", заявяват учените от НИМХ-БАН.
В декларацията метеоролозите настояват за допълнителни средства и информират, че учените и оперативните структури на НИМХ в София и страната са готови да предприемат адекватни форми на протест, като крайна мярка за спасяване на дейността на института.