Българите и гърците са европейските граждани, които харчат най-малко средства за книги и вестници. Това показва статистика на Евростат, пусната по повод Световния ден на книгата, 23 април. Данните са за 2016 г. и показват, че едва 0.6% от разходите на българските и гръцките домакинства отиват за книги и печатни издания.

Общо всички европейски граждани са похарчили 90 млрд. евро за книги, вестници и списания или средно 1.1% от разходите си. На човек се падат по около 200 евро годишно.

Най-голям е делът на разходите за книги в Словакия - 2.1% от всички харчове на домакинствата. На второ място е Германия с 1.6%, а на трето - Полша с 1.4%. В България и Гърция процентът е по 0.6. Малко по-висок е той в Чехия, Испания и Малта - по 0.7 на сто.

Тенденцията като цяло е намаляване на средствата за книги и вестници като дял от общите разходи. През 1995 г. той е бил 1.8%.

Европейците прекарват средно между 2 и 13 минути на ден в четене, показва още статистиката. Данните са базирани на изследване, проведено между 2008 и 2015 година в 15 европейски държави сред население на възраст между 20 и 74 години. България не е включена.

Средно 2 минути на човек на ден е времето във Франция, 5 - в Италия, Австрия и Румъния. Тук №1 е Естония с 13 минути, следват Финландия и Полша с по 12 мин. В Унгария за четене се отделят средно десетина минути.

Най-голям е делът на запалените читатели, за които четенето е основно удоволствие и занимание, във Финландия и Полша. Почти 17% от финландците определят четенето като основна дейност. Същото е валидно за 16.4% от поляците, 15% от естонците.

Най-малко почитатели на книгите има във Франция (2.6%), Румъния (6.2%), Австрия (7.2%) и Белгия (7.9%). И тези данни не включват информация за България.

Редовните читатели прекарват повече от час в четене.

Във всички страни жените четат повече от мъжете.