Варвара ГЕНОВА
Българска компания обединява дългогодишен опит с проучвания сред най-добрите европейски магазини в първия по рода си хипермаркет в страната, който ще отвори идната седмица в Мол Русе. Инвеститорите вярват, че подпомагайки българския производител, ще допринесат и за развитието на града, региона и цялата държава.
Три напълно нови решения ще бъдат предложени в хипермаркет „ЕДЕА“. Той ще е първият от верига хранителни магазини на българската марка, собственост на компанията „ЕДЕА РИТЕЙЛ“ АД. Основен доставчик на оборудването в магазина е „ЕГЕ ГРУП“ ООД - лидер във вноса на търговско и IT оборудване за ритейл сектора /търговията на дребно/ в страната.
Създадена преди две години и половина, марката „ЕДЕА“ е плод на дългогодишни проучвания и съчетава последните тенденции в сектора, като залага на 
голям избор от различни видове стоки за всички клиенти с различен ценови диапазон. 
Пекарна, приготвена на място храна по специални технологии и витрини за зреене на месо - това са три от иновативните решения, които хипермаркет „ЕДЕА“ ще предложи в първия си обект в Русе. 
Зоните за хранене разполагат с приблизително 120 седящи места, обособени в сектор за кафе с торти и десерти, както и пицария, в която ще се приготвя оригинална миланска пица. 
Безплатният кът за игра разполага с удобства и игри за деца от всички възрасти и е разположен в непосредствена близост до зоната за хранене. С това ще се постигне по-голям комфорт и спокойствие за родителите, а за малчуганите, разбира се, незабравими моменти на игри и запознанства. 
„Именно преживяването на клиента е във фокуса на концепцията „ЕДЕА“ - споделя Даниела Асенова, маркетинг директор на „ЕДЕА РИТЕЙЛ“ АД - Това са тенденциите в световен мащаб. Анализирахме серия проучвания и изградихме визията за идеалния хипермаркет. Проучили  сме успешни решения и концепции от немски, френски, испански и холандски водещи марки. Всеки детайл е съобразен с това, че реализираме идеята в България със спецификата на българския пазар. Оборудването е внос от различни държави и континенти и мога отговорно да заявя, че 
с комбинирани услуги по този модел магазинът няма еквивалент не само в България, но и на Балканите.
Очакваме до една година „ЕДЕА“ да заеме своето трайно място в предпочитанията на потребителите, които да припознаят магазина като свое място за преживяване, а не само за пазаруване. Планираме в следващите години да се превърнем в силна българска верига хипермаркети, която предлага голямо разнообразие от продукти и услуги - както на марки, така и на цени. Вярваме, че с развитието на българския производител, ще се допринесе и за развитието на съответния град и регион, както и на цялата страна. Работим с малки местни производители, без да налагаме непосилни условия за това. Ще предлагаме евтини стоки, но ще има и стоки за по-претенциозни клиенти. Ще има популярни марки, но ще има и български марки на местни производители. Нашата философия е „Бизнес, близък до клиента!“. 
Планираме ежеседмични промоции, като ще направим всичко възможно продуктите да бъдат налични за целия период на промоцията, 
за да няма разочарование в потребителя. За нас не е от първостепенна важност да убедим клиента колко е евтино, важно е той да знае, че в „ЕДЕА“ ще намери всичко, което търси. Желаем и сме убедени, че на всеки клиент ще му бъде комфортно, докато е в магазина. На негово разположение ще са решения, които много ще облекчат ежедневието му. Да, разбира се, че ще се съобразим с пазарната конюнктура и ще има евтини продукти, но ще има и уникални предложения за ценители, които могат да бъдат открити само при нас. Затова и не се притесняваме от конкурентен отзвук в намаляване на цените - „ЕДЕА“ предлага изобилие от възможности“.
Идеята за локални вериги набира все по-голяма скорост в различни райони на страната. По примера на страни като Унгария и Сърбия, България започва да развива свой собствен облик в ритейл сектора. Предпочитани са продуктите на местни производители, като по този начин се подпомага цялостното развитие на икономиката. В повечето европейски страни има законови изисквания за процентното съотношение на местни и вносни продукти. Това е един от инструментите както за развитие на производството, така и за стимулиране на националната гордост и лоялност към марките. 
За първи път в Русе и в цяла Северна България клиентът 
в магазина ще има възможност да проследи на живо целия процес по приготвяне на хляб.
В пекарната на „ЕДЕА“ ще може да се наблюдава всеки етап от месенето до изваждането на готовия продукт. За разлика от другите вериги, тук няма да има замразени тестени продукти, които се пекат след размразяване. Ще се предлагат над 10 вида хляб с истинска закваска и по традиционни занаятчийски рецепти, хляб с лимец и хляб със семена.
Всеки етап в приготвянето на храната ще може да бъде наблюдаван. Пица по оригинална миланска рецепта и голямо изобилие от торти и десерти - това са само някои от предимствата на „ЕДЕА“. 
За първи път в Русе ще има магазин с витрини за зреене на месо, където ще предлагаме най-доброто говеждо месо (рибай стек, тендерлойн стек) от елитни породи, а в допълнение към това - транжорна и аквариум за жива, прясна риба.
Дегустационна зона ще предлага за тестване на различни сортове вино и сирена -
това ще бъде още една възможност дори и за малките местни производители да демонстрират качествата на своите продукти. Клиентите ще имат възможност за насипно купуване на варива - боб, леща и други продукти, които ще бъдат предлагани с възможност за отсипване само на необходимото количество. 
Българският хипермаркет ще разкрие над 100 нови работни места в Русе. Следвайки световните тенденции и в посока за развитие на работодателската марка, „ЕДЕА РИТЕЙЛ“ АД планира серия обучения на персонала, поетапно усъвършенстване на уменията на всеки един в различните сектори на магазина и изграждане на силен и лоялен екип. Персоналът на „ЕДЕА“ ще е част от общност, която ще работи по международните стандарти за обслужване и качество, а идеята на ръководството е този модел да се развива и в останалите магазини от веригата. 
Интересен акцент в магазина ще бъдат зоните за четене.
Посвещавайки още първите дни след откриването на празника на българската писменост и култура, „ЕДЕА“ ще превърне месец май в месец на книгите. Водят се преговори с различни издателства за представяне на автори и нови заглавия на специални тематични събития. Специалните активности и атракции за клиентите от всички възрасти ще превърнат магазина в любимо място на русенци - убедени са от ръководния екип на „ЕДЕА РИТЕЙЛ“ АД.
Официалното откриване на „ЕДЕА“ ще бъде отпразнувано с голям концерт на специално построена за целта сцена пред сградата на Мол Русе, на която ще пеят любимите на всички Орлин Горанов и Марияна Попова.