Европейската комисия предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти на гражданите на ЕС като поредната мярка в борбата срещу фалшификацията на документи, съобщи евродепутатът Емил Радев пред БНР.

"Днес около 80 милиона европейци имат карти за самоличност, които са без биометрични данни, които не са машинно четими. С предложението се цели да се предостави възможността терористи и престъпници да използват подправени документи, да влизат в ЕС от държави извън него.", обяснява той.

Радев каза, че идеята не цели въвеждане на лични карти в страните, където те не са задължителни, а модернизиране на съществуващите документи.

За евентуалните срокове евродепутатът каза: "Европейските граждани, които имат машинно четими документи, до изтичане на срока им, а именно 5 години, ще се запазят, а такива, които са на хартия, както са италианските, ще трябва да се сменят в рамките на 2 години."

Емил Радев обясни, че три държави членки са с лични карти без зона за машинно четене, 7 са с документи без чип, а 13 не включват никакви биометрични данни в тях. В това отношение България вече е въвела достатъчно високи стандарти.