Абонатите на Vivacom в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора вече ще могат да ползват мобилен интернет с по-висока скорост. Телекомът обяви на специално събитие днес, че е надградил мобилната си мрежа в петте български града до 4.5G (или LTE Advanced).

Това следващо поколение мрежа представлява оптимизация на наличната 4G инфраструктура, благодарение на което има възможност за сърфиране с по-висока скорост. Така например човек ще може да тегли информация от интернет с до 150 Mbps (18.75 MB/s).

По-високите скорости позволяват по-бързо теглене (download), по-безпроблемно гледане на видео, предаване на живо. За целта обаче и смартфонът трябва да може да поддържа LTE Advanced, изтъкват от Vivacom.

Телекомът обещава да въведе 4.5G мрежата в още 44 града в страна преди старта на активния летен сезон.

„Постигането на все по-високи скорости в мрежата на Vivacom не е самоцел. Продиктувано е от очакванията на потребителите и бизнеса за бърз и динамичен достъп до необходимата им информация или услуга в интернет“, коментира  Радослав Златков, главен технически директор на компанията. Той обясни, че имплементацията на по-бързи мрежи е продиктувана от развитието на новите технологии и онлайн услугите.

На този етап обаче Vivacom не планира инвестиции в развиването на 5G мрежи. През март главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев мотивира това решение с консервативното законодателство в България.

Телекомът започна поетапното въвеждане на следващото поколение 4.5G технология, след като получи отличие за най-бърза мобилна 4G мрежа за 2017 г. от независимата компания Оokla. Резултатите се основават на тестове на реални потребители чрез популярното им приложение Speedtest. Тази година телекомът получи признание и за най-добро покритие на населението от независимия доставчик на решения за безжичната индустрия GWS (Global Wireless Solutions).

Наред с инвестициите в мобилните технологии, VIVACOM продължава да развива и мрежата LoRa, която позволява безжично свързване на много на брой различни устройства и така се превръща в основа за развитие на умните градове и Интернет на нещата. След като стартира с нея в София през ноември 2017 г., телекомът вече изгради такава мрежа и  Пловдив и Варна. Плановете за развитие предвиждат покриване на още 9 града, сред които както големи областни центрове, така и средни и по-малки населени места и курорти. Това са Бургас, Стара Загора, Несебър, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Враца, Плевен и Банско.