Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това стана ясно във вторник след снощното гласуване в комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП).

Ресорната комисия на ЕП предпочете като фаворит финландеца Виле Итала с 13 гласа, а на второ място е Ивайло Калфин с 11 гласа. Двамата се класират за последната фаза на конкурса, като първоначално кандидатите бяха 70.

Европейският съюз търси наследник за позицията на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер. В интервю за Mediapool Ивайло Калфин каза, че всичко трябва да стане ясно до края на април.

Финландецът е фаворит на Европейската народна партия (ЕНП), Калфин е бивш член на Европарламента от групата на социалистите и демократите и разчита на тяхната подкрепа, както и на подкрепата на българското правителство.

Той е бивш председател на комисията за бюджетен контрол в ЕП, както и бивш вицепремиер и социален министър във второто правителство на Борисов като представител на подкрепящата в началото правителството партия АБВ.

Неговият финландски конкурент е бивш министър на вътрешните работи на Финландия.

Процедурата за избор на генерален директор на ОЛАФ продължи близо една година, като финалното решение ще бъде взето от Европейската комисия, а ЕП и Съветът на ЕС трябва да отправят своите решаващи препоръки.

Пред Mediapool Ивайло Калфин обясни, че има по-добра експертиза от своя конкурент заради по-големия си опит при контролиране бюджета на европейските институции. Той обясни, че преди време е говорил с българския премиер за участието си в конкурса, а Борисов "откликнал позитивно" на намерението му да заеме този престижен пост в ЕС.

Според Калфин това е уникален шанс на България да поеме една от най-важните институции в съюза. Той смята, че подкрепата на Бойко Борисов би помогнала много, но не знае доколко премиерът ще се ангажира с въпроса, предвид принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, която подкрепя другия кандидат.

Калфин смята, че представителят на ГЕРБ в комисията на ЕП е гласувал за финландеца.

Според него в подкрепа на кандидатурата му има много солидни аргументи, като първият е неговата лична биография.

Той каза, че от години е свързан с финансовата прозрачност и контрол на европейските институции, което ще бъде ключово за бъдещия ръководител на ОЛАФ. Калфин напомни, че ЕС създава нова европейска прокуратура, която ще се заеме с разследването на чисто криминалните случаи, а ОЛАФ ще трябва да се преформатира и да се насочи повече към сферата на финансовият контрол.

Според Калфин българският премиер би имал и много силен политически аргумент, за да подкрепи друг българин за позицията в ОЛАФ – с напускането на Кристалина Георгиева България загуби вицепрезидентското място в ЕК и получи доста по-периферна роля в изпълнителната власт на ЕС. Позицията на генерален директор в ОЛАФ донякъде би компенсирало това.

"Това е голям шанс за България да докаже, че може да върши работа. Като българин поеме отговорността и се справи в област, в която нашата страна има лош имидж – финансовите измами. Трябва да докажем, че и ние можем да си вършим добре работата", каза Калфин.