Бившият здравен министър Петър Москов и неговият заместник Адам Персенски се изправят днес пред Специализирания наказателен съд в дело за злоупотреба с власт, безстопанственост и неизпълнение на служебните си задължения.

Двамата бяха привлечени като обвиняеми в края на ноември 2016 г. През март тази година Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителния акт, свързан с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф”. Обвинения получиха още трима души от държавната фармацевтична компания „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД.

Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското Министерство на здравеопазването - 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл“ и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба в България и не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

От действията на Москов са настъпили вредни последици за Министерството на здравеопазването от имуществен характер в размер на 325 233.87 лв. Освен това е създадено недоверие към Министерството на здравеопазването, както и недоверие у гражданите към ваксинирането на децата.