Прахът е едно от доказателствата, които натрапчиво показват колко време е изминало от последното почистване. Някои приемат чистенето на праха за успокояващо, други го ненавиждат. От която и група да сте, тези трикове ще ви помогнат много за експресно почистване без много усилия:
1. Полирайте мебелите и откритите повърхности
Дълбокото почистване на уреди и мебели у дома е задача, която изисква време и сили. За да не се налага да правите това често, полирайте повърхностите с пчелен восък или зехтин, след като сте почистили основно. Така ще ограничите количеството прах, което се натрупва върху тях.
2. Използвайте кърпички за сушилня
Кърпичките за сушилня събират прах по-добре от всяка друга кърпа, независимо дали е нова или вече употребявана. Минете някой от первазите в дома си с една от тези кърпи и се убедете сами колко бързо привлича частици прах.
3. Не оправяйте леглото
Това все пак са мързеливи трикове! Вашите чаршафи всъщност се проветряват много по-добре, когато са оставяни малко разхвърляни, възпирайки акарите да се настанят уютно под завивките ви.
4. Покрийте мопа с чорап
Ако нямате на разположение микрофибърен накрайник, поставете стар хавлиен чорап около стойката. Ще ви служи също толкова ефективно, а след като се изцапа, можете спокойно да го пуснете в пералнята.
5. Почистете щорите с чорап
Сложете хавлиен чорап върху едната си ръка и с негова помощ избършете всяка щора. Ще се изненадате колко прах ще можете да съберете с минимални усилия.
6. Използвайте ролката за събиране на косми
Четки за тапицерии вършат работа, когато трябва да премахнете праха от абажури и завеси, но ролките за косми се справят много по-лесно и бързо, особено ако площта за почистване е малка. Всеки, който има котка или куче, знае, че долната част на завесите се нуждае от ежеседмична поддръжка, така че поставете ролката близо до тях.
7. Ползвайте четка за грим
Сувенирите, поставени като декор, са забавни, но могат да се превърнат в истински кошмар, когато се налага да се почистят. Най-доброто решение е да редуцирате максимално броя им, но ако все пак не искате да се разделяте с тях, поддържайте вида им, като премахвате натрупания прах с помощта на стара четка за грим, която никога не сте използвали.