Мъжете, които на 40 години пият повече от 350 грама твърд алкохол седмично, са по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания, а животът им се скъсява с 5 години. Това сочи ново научно изследване, ръководено от д-р Анджела Ууд от университета в Кеймбридж.

По-високата консумация на алкохол увеличава риска от инфаркт, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания. Рискът за 40-годишните мъже, които пият между 200 и 350 грама твърд алкохол седмично, е по-нисък, но отново го има. Техният живот се скъсява с 2 години спрямо наборите си, които не пият.
 

При 40-годишните жени употребата на 350 грама и повече твърд алкохол седмично скъсява живота с около 4.5 години. Консумацията на 200-350 грама твърд алкохол при тях съкращава живота с 1.5 години, а при 100-200 грама – с около половин година.

Съкращаването на живота е спрямо хора, които употребяват под 100 грама твърд алкохол на седмица. Изследването показва, че толкова ниска доза не влияе осезаемо върху здравето на хората.

Прави впечатление, че с напредването на възрастта количеството загубени години вследствие на употребата на определен грамаж твърд алкохол седмично намалява. Това се дължи на факта, че с напредването на възрастта има все по-малко оставащи години, които да се смятат за загубени при смърт от заболяване, причинено от алкохола.