Задължителното използване на колани е залегнало в промените в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане на 23 април, заяви министър Ивайло Московски на брифинг за тежкия пътен инцидент с автобус на АМ „Тракия”.
 
Автобусът е съвсем нов и има колани, но не е ясно колко от пътниците са се съобразили с инструктажа при потеглянето, каза по-рано за „Дарик” Ивайло Константинов, един от собствениците на компанията „Юнион Ивкони”, чийто е катастрофиралият автобус.

Към момента използването на колани не е задължително, но, когато такива има, това е логично, посочи Московски.
 
Новите мерки за безопасност, с които транспортният министър се ангажира при предишна катастрофа с автобус, ще залегнат в наредба, след като се приеме новия Закон за движение по пътищата.
 
„Има работна група в министерството, която ги подготвя и те ще бъдат част от наредба, която обаче следва закон. А законът в момента се прави за движение по пътищата, там се разделя на три отделни закона. На 23-ти този месец законът ще бъде публикуван за публично обсъждане. След като бъде приет този закон, след публичното обсъждане, след дебат в парламента, ще бъде издадена и наредба“, каза Московски.

В момента използването на колани не е задължително, но когато такива има, това е лична отговорност на пътниците, добави министърът.
 
Веселин Георгиев е шофьорът, управлявал автобуса по време на инцидента, като първоначалната проверка показва, че професионалните му документи са изрядни, допълни Московски.
 
„Има валидна карта за квалификация до 2019 г., валидно удостоверение за психологическа годност до 2020 г. и валидна дигитална карта“, каза още той.

Нарушения в документацията на автобуса също не са установени досега. Проверява се, дали е имало предпътен преглед на автобуса, медицински преглед на водачите и дали са се спазвали графиците. Екипи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” са както на мястото на инцидента, така и в офиса на автобусната компания.
 
Пътната инфраструктура не е причина за катастрофа, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му анализ на участъка е показал, че асфалтовото покритие, маркировката и мантинелите са в добро състояние. Агенция „Пътна инфраструктура“ и пътноподдържащата фирма, заедно с Пътна полиция и пожарната, са осигурили максимално бърз достъп на 14 линейки за извозване на пострадалите в инцидента, добави Нанков.

„В 12:00 ч. започнаха действия по блокиране на магистралата. Първоначално с пренасочване на трафика с обходен маршрут. След това се осигури движение в една лента и започна отпушване на километровата колона“, каза Нанков.
 
Министър Ивайло Московски от своя страна добави, че от информацията до момента може да се предположи, че става дума за пътен инцидент с участието на друго превозно средство.