Манипулативно беше заявено, че КЕВР крие заявлението за цени на едно от енергийните дружества. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов в изявление пред медиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Във връзка с въпросите, свързани с публикуване на заявленията от страна на енергийните дружества доц. Иванов посочи: „Съгласно наредба номер 1 за цените на ел. енергията сроковете, които са разписани и които комисията спазва безупречно са следните – до 31 март всички дружества подават заявления за цени, след което в рамките на 7 дни експерти на комисията проверяват пълнотата на подадените заявления и ако има липсващи документи чрез обратна връзка се изискват, като се дават нови 7 дни на тези дружества, които трябва да си доокомплектоват документацията“, каза доц. Иванов.

По думите му едновременно с това от дружествата се изисква да представят освен пълната версия на заявлението за цени, по което работят експерти на комисията, и неповерителна версия, която се публикува на интернет страницата на КЕВР. „Ако съберете тези срокове, които вече изброих, 7 дни + 7 дни и + 3 дни, които съм предоставил на дружествата да публикуват неповерителната версия, ще видите, че до края на деня на 16 април те са длъжни да ни предоставят тези документи. На 17 април всеки един от вас може да прочете неповерителната версия на съответното дружество на страницата на КЕВР“, каза доц. Иванов.

„Що се касае до писмото на г-жа Корнелия Нинова и моя отговор до нея, това което сме отговорили напълно съответства на това, което е поискано в писмото, а то е предоставяне на информация относно поискането повишение на цената на ел. енергия за битови производители от страна на ЧЕЗ. В моя отговор в таблица са дадени цените на ЧЕЗ Електро за битови потребители“, каза доц. Иванов.

Той поясни, че е дал информация на лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като съгласно чл. 80 от Конституцията на Република България и заедно с това чл. 115 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание, всяко длъжностно лице е длъжностно да предостави на народните представители сведения и документи, които са изискани и това трябва да се стори в 7-дневен срок. „Като човек, който счита, че законите важат за всички, съм спазил този срок. Ако друг народен представител беше поискал от мен такива сведения за други дружества, подходът щеше да бъде подобен. Идентичен практически“, допълни доц. Иванов.