"Да, България" (ДаБГ), "Демократи за силна България" (ДСБ) и "Зелените" обявиха новото си политическо обединение - "Демократична България". Новата дясна формация беше представена днес в столичния хотел "Хилтън", където трите партии заявиха, че целта им е да изградят "управленска алтернатива".

Пръв от лидерите на париите в обединението говори председателят на ДСБ Атанас Атанасов. "Днес е един добър ден за българската демокрация", каза той, цитирайки крилатата фраза на Александър Йорданов от 1992 година. В словото си Атанасов обяви, че в момента управляващите не знаят къде се намират, а България не е демократична.

"Ние поемаме към това да поискаме да се смени властта в нашата страна, да променим България", каза още председателят на ДСБ и добави, че премиерът Бойко Борисов не се притеснява от БСП и Корнелия Нинова, защото тя му е необходима да си надъхват взаимно избирателите. "Бойко Борисов се притеснява от това да не се роди автентична дясна алтернатива, защото ако това стане, балонът му ще се спука", каза той.

Преговорите за създаването на обединението започнаха още след парламентарните избори миналата година, когато трите партии останаха извън Народното събрание. 

Днес и Христо Иванов, и Атанас Атанасов признаха, че създаването на новата коалиция е отнело много време. Атанасов дори отчете като грешка това, че формациите не са се обединили още преди парламентарните избори. "Отне ни твърде много време това, което правим днес, но стъпваме на стабилни основи", подчерта председателят на ДаБГ Христо Иванов.

Иванов постави свободата като първи основен приоритет на новото обединение. "Свободата е на първо място, винаги. Днес е заплашена от много фактори. Застрашена е отвътре, застрашена е и отвън. Имперският авторитаризъм се надига и се опитва да установи влияние върху нас. Някой трябва да защити свободата", каза той и изброи останалите приоритети пред "Демократична България" - борбата с демографския проблем, образователна реформа, иновациите, технологичната революция и гарантиране на справедливостта.

"Заедно сме, защото всички сме демократи. Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България" - така Иванов обобщи това, което обединява трите партии.

"Демократична България" има двама съпредседатели и това са именно Христо Иванов и Атанас Атанасов, но решенията ще се взимат и от трите партии. 

Формацията има и експертен екип. В него влизат Атанасов, Иванов, съпредседателите на "Зелените" Владислав Панев и Борислав Сандов, както и още 19 души. Сред тях са Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Стефан Тафров, Антоанета Цонева и Тома Белев.

"Партиите, които създаваме Демократична България, сме в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество", пише в декларацията, подписана от лидерите на ДСБ, ДаБГ и "Зелените".

През последните месеци трите партии от "Демократична България" излизаха с общи позиции с още две формации - ДЕОС и БЗНС. Разговорите с двете партии продължават, уверяват от новото обединение и подчертават, че са отворени за коалиране и с опозиционни формации, без да казват кои.

В неделя предстои членовете на ДЕОС да решат на Общо събрание какво да е бъдещето на партията - дали да продължи да съществува или да спре дейността си. От "Демократична България" обаче са категорични, че независимо от решението, те ще продължат да си партнират.

Ръководството на БЗНС пък чака областните и общинските си структури да се произнесат по проекта на споразумението за участие в "Демократична България". Насрочено е и заседание на Управителния съвет на БЗНС по темата, което ще се проведе след месец.

Ето кой влиза в екипа на "Демократична България" и как са разпредени ресорите:

Правосъдие - Христо Иванов - юрист, председател на „Да, България!“, министър на правосъдието (2014-2015 г.);

Вътрешни работи и служби за сигурност - Атанас Атанасов - председател на "Демократи за силна България", юрист;

Пенсионна реформа и пазар на труда - Владислав Панев - предприемач, от 2006 г. управлява компании в областта на финансите и недвижимите имоти. Лицензиран инвестиционен консултант и професионален инвеститор. С множество публикации на икономическа тематика в български и чуждестранни медии. Съпредседател на ПП „Зелените“ от 2016 г.;

Финанси - Георги Ганев - икономист, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални изследвания в София, преподавател в Софийския университет;

Образование и наука - Георги Няголов - преподава в CУ „Cв. Климент Охридски”. Работи за равен достъп до истинско образование, съсредоточено върху адекватна професионална реализация, но и върху нагласи и ценности за осъзнат, активен и отговорен живот;

Децентрализация, регионална политика и транспорт - Йордан Иванов - председател на ДСБ-Пловдив, председател на национален клуб „България на регионите“, юрист;