Движението #DeleteFacebook набра особена популярност след разразилия се скандал с неправомерната употреба на лични данни за 50 млн. потребители на социалната мрежа от британската фирма Cambridge Analytica. Случаят повдигна редица въпроси и постави онлайн сигурността на дневен ред. Пожелалите да закрият профилите си във Facebook обаче се сблъскаха с невъзможността да направят това перманентно.

Социалната мрежа предлага опция, наречена деактивиране, която прави така, че профилът вече да не се появява при търсене и да изчезне от полезрението на останалите. Тук обаче не става дума за пълно изтриване, тъй като при желание човек лесно може да възстанови акаунта си. В този случай социалната мрежа спира да следи бъдещите действия на потребителя, но цялата събрана преди това информация продължава да е налична.

Ако обаче искате да се отървете напълно от акаунта си, би трябвало да предприемете стъпки по цялостното му изтриване заедно с информацията в него.

Изтриването на профил е генерално решение, което е нужно да бъде предварително обмислено. Подаде ли се заявка за такова, може да минат до 90 дни преди Facebook да я обработи и одобри. След това обаче решението е завинаги, пише Independent. 

Преди това обаче е добре човек да изтегли данните, които платформата е генерирала за него. Потребителите имат възможност да поискат папка с всичко, което са качвали и споделяли в социалната мрежа. Когато я получите, ще откриете любопитна информация за цялата си дейност през годините – съобщения, видеа, снимки, споделяни публикации, харесани страници, както и всички приятели, които сте имали, включително изтритите. Това са данните, които дават информация за потребителското поведение и помагат на рекламодателите да таргетират по-добре посланията си. 

За да изтеглите копие на тези данни: 

  • Кликнете върху стрелката в горния десен ъгъл на екрана. 
  • Натиснете върху „Download a copy of your Facebook data“. 

След това вече сте готови да изтриете профила си. Трябва да се отбележи, че дори след това, изпратените от вас съобщения ще продължат да съществуват. 

За да изтриете окончателно акаунта си във Facebook: 

  • Отворете страницата „Delete Account page“. 
  • Изберете „Delete My Acoount“.