Учени в Германия конструираха стряскащ паяк-робот с 8 крака, който може да се свие на топка и да ви преследва със завидна скорост, пише в. "Дейли мейл".Разработката е дело на технологичната компания "Фесто", като инженерите се били вдъхновили от истински паяк, който често се среща в пустинята в Мароко. Името на машинката е Bionic WheelBot. Тя е с побиваща тръпки характерна походка, може да бяга и да се търкаля с впечатляваща скорост.


Роботчето е точно копие на вида Cebrennus rechenbergi. Този марокански паяк крачи като всички свои събратя, но когато е застрашен, се свива на топка и се търкаля с главоломна скорост.

За да постигне същия ефект, роботчето свива шест от крачетата си, а с две от тях се изтласква, за да може свитото на топка негово тяло да се търкаля. От фирмата "Фесто" уточниха, че в този режим машинката развива два пъти по-голяма скорост.Тя лесно може да ви догони, ако тръгнете да бягате от нея. Паякът-робот е снабден с 15 малки електромоторчета, монтирани в ставите и тялото му.