Критиката посрещна най-новия филм на великия 71-годишен режисьор Стивън Спилбърг „Играч първи, приготви се“ с адмирации. Трикратният носител на „Оскар“ е всепризнат майстор на киното, а неговите „Челюсти“, „Похитители на изчезналия кивот“, „Джурасик парк“ и други фантастични истории станаха класика във филмовото изкуство. Вярно е, че най-много награди му донесоха реалистични драми като „Списъкът на Шиндлер“, „Спасяването на редник Райън“, за които получава два от Оскарите си, но името на Спилбърг първо извиква в съзнанието удивителния полет на фантазията в немислими приключения.
И с „Играч първи, приготви се“ Спилбърг няма да разочарова зрителите. Филмът е екшън приключение по научно-фантастичния бестселър на Ърнест Клайн, който се превърна в световен феномен. Той прекарва над 100 седмици в списъка на най-продаваните книги на New York Times, а наскоро достигна и първо място в класацията за най-четена творба в раздел художествена литература в Amazon.
Историята се развива през 2045 г., когато  истинският свят е пустинно и сурово място. Единственият начин за тийнейджъра Уейд Уотс (Тай Шеридън) да се почувства истински жив, е като бяга в ОАЗИС, завладяваща виртуална вселена, където голяма част от човечеството прекарва дните си. В ОАЗИС можеш да отидеш където си поискаш, да направиш каквото си поискаш, да бъдеш, който си поискаш - единствените граници са тези на фантазията ти. Това удивително място е дело на блестящия и ексцентричен Джеймс Холидей (носителят на „Оскар“ Марк Райлънс), който след смъртта си завещава огромното си състояние и пълния контрол над ОАЗИС на победителя в състезание от три етапа, проектирано специално за да намери достоен наследник. Когато Уейд побеждава в първото ниво на Великденския лов на съкровища, той и приятелите му - известни като „Големите пет“, се втурват в една фантастична вселена на открития и опасности, за да спасят както ОАЗИС, така и своя истински свят.
Виртуалният свят е създаден с най-новите технологии на 2018 г. Комбинацията от игра на живо и компютърна анимация позволява на актьорите да вдъхнат живот на своите аватари. Процесът включва сложен работен съюз между Спилбърг, актьорския състав, художника на продукция Адам Стокхаузен, дизайнера на костюми Касия Уолика Меймон и двете основни компании за визуални ефекти Industrial Light & Magic (ILM) и Digital Domain. За да изпълни ОАЗИС, особено по време на сцената с кулминационната битка, ILM са разработили най-съвременната система за генериране на тълпи, която има възможност да създава хиляди дигитални образи.