От 31 март всички нови автомобили ще трябва да бъдат оборудвани с новото европейско устройство eCall (или т.нар. SOS бутон, или бутон за спешна помощ), което автоматично се обажда на номер 112 в случай на тежка пътнотранспортна катастрофа, съобщава EURACTIV

Представете си, че управлявате колата си, става инцидент и сте в безсъзнание. Трябва някой, който види катастрофата, да се обади за помощ, и така се рискува да чакате дълго време, особено в селските райони.

От 31 март колата автоматично ще се обади на номер 112 благодарение на сензорите, разположени във въздушните възглавници, като от този ден всички нови модели автомобили ще трябва да бъдат оборудвани с тази технология.

Комисията представи това предложение въз основа на следното наблюдение: 40 000 души умират всяка година при пътнотранспортни произшествия и 150 000 остават с увреждания за цял живот. През 2016 г. 25 500 души са загубили живота си по пътищата на ЕС. Парламентът одобри законодателството на 28 април 2015 г.

"За съжаление, броят на смъртните случаи по европейските пътища е все още неприемливо висок. С помощта на eCall времето за реагиране на аварийните служби ще бъде намалено с 50% в селските райони и 40% в градските райони, което ще доведе до намаляване на смъртните случаи, оценени на до 1500 спасени живота годишно ", каза чешкият евродепутат Олга Сехналова, отговарящ за досието в Парламента.

През 2016 г. 55% от смъртните случаи са настъпили на селски пътища в райони, където понякога на спасителната помощ й отнема време за пристигане. 
 

Целта на системата е да ускори интервенциите по време на "златния час", първия час след инцидента, когато шансовете за оцеляване все още са високи.

Обажданията ще стават чрез европейския номер за спешни повиквания 112, който работи на трансгранична основа. Тригодишният преходен период ще бъде използван за установяване на стандартна система, по-специално за премахване на езиковата бариера в Европа, както и в Исландия, Норвегия и Швейцария.

Лични данни

По време на гласуването, прилагането на системата предизвика раздразнение сред ангажираните със защитата на личните данни, които се опасяваха от присвояване на технологии, запис на разговори, проследяване на движението и т.н.

"Системата eCall проправя пътя на частните услуги да използват данните, изпратени от превозното средство, и може да накара властите да използват системата за наблюдение на водачите. Поради това би било правилно да се получи съгласието на всеки собственик на превозното средство да използва системата, но тази възможност не беше предвидена в европейското законодателство ", каза Ян Филип Албрехт, говорител на Зелените в ЕП по въпросите на правосъдието и вътрешните работи ,

Изправен пред тези аргументи, Парламентът предостави гаранции: системата "трябва да бъде разработена по такъв начин, че да няма възможност за обмен на лични данни. Там, където е предвидено, тези услуги трябва да отговарят на приложимото законодателство в областта на безопасността, сигурността и защитата на данните, и винаги трябва да останат незадължителни за потребителите", заяви законодателството на ЕП относно eCall.

Получената информация е определан като "минимална" и включва геолокацията на аварията, вида на превозното средство, използваното гориво и евентуално данните на бордовата система. Аварийните служби ще знаят също дали eCall е бил задействан автоматично или ръчно.