Обещаваща нова "ваксина" за рак, която излекува до 97% от туморите в мишки, скоро за първи път ще бъде тествана при хора.

Експертите обаче твърдят, че все още сме далеч от лекарство, което да бъде предписвано на пациенти с рак, съобщава Live Science.

Изследователи от Станфордския университет ще тестват терапията, за която ви съобщихме по-рано, върху около 35 души с лимфом до края на годината, според SFGate, местен новинарски сайт в Сан Франциско. Лечението стимулира имунната система на организма да атакува раковите клетки. В проучванията при мишки с различни видове рак - включително лимфом, рак на гърдата и рак на дебелото черво - лечението елиминира раковите тумори при 87 от 90 мишки, дори когато туморите са се разпространили в други части на тялото.

Д-р Алис Полис (Alice Police), регионален директор по гръдната хирургия в Northwell Health Cancer Institute в Уестчестър, Ню Йорк, която не е участвала в проучването, заяви, че новината за тестването на това лечение върху хора е "вълнуваща". Но предупреждава че резултатите от проучванията върху животни не винаги се повтарят аналогично при хората.

"Отдавна успяваме да излекуваме много ракови заболявания при мишки", коментира Полис за Live Science. Нещо повече, текущите проучвания при хора са за пациенти с лимфом, така че може да минат много години, преди лекарите да разберат дали това лечение е ефективно при други видове рак, като рак на гърдата и дебелото черво", отбелязва Полис.

Ваксина срещу рак?

Новото лечение не е технически ваксина, термин, използван за вещества, които осигуряват дълготраен имунитет срещу болестта. Но лечението включва инжекция, подобна на ваксина, съобщава SFGate. Според Американското общество по клинична онкология "ваксина срещу рак" може да се нарече лечение, което се използва за предотвратяване на възстановяването на рака и унищожаване на раковите клетки, които в момента са в тялото.

Вместо това, лечението е вид имунотерапия. Той съдържа комбинация от два агента, които стимулират Т-клетките, вид имунни клетки, които атакуват рака. Обикновено Т-клетките разпознават раковите клетки в организма като анормални и проникнат в тях и ги атакуват. Но докато туморът расте, той потиска активността на Т-клетките, така че тези клетки вече не могат да контролират рака.

Новото лечение действа чрез реактивиране на тези Т-клетки. Изследователите инжектират "ваксината" директно в тумора. Двата агента в лечението действат съгласувано при активирането на Т-клетките. Тъй като тези Т-клетки вече са вътре в туморите, те предварително "са уведомени" от организма как да разпознават специфичните за рака протеини, твърдят изследователите.

Инжектирането само в един тумор при това проучванет работи за елиминиране на туморите в други части на тялото (така наречените метастази). Това се случва, защото активните Т-клетки мигрират към други части на тялото на животните и унищожават туморите, които са се разпространили.

В проучването, публикувано на 31 януари в списанието Science Translational Medicine, учените показват лечение на мишки, които са генетично конструирани да развият рак на гърдата във всичките 10 от техните млечни жлези. Лекарството е инжектирано в първия тумор, който се появява в животното и изследователите установяват, че терапията е предотвратила появата на тумори в бъдеще в много от случаите.

"Когато използваме тези две вещества едновременно, се вижда, че се премахват туморите по цялото тяло", заяви Роналд Леви (Ronald Levy), професор по онкология. "Този подход заобикаля необходимостта от определяне на специфични за тумор имунни цели".

Обещаващи имунотерапии

Имунотерапията не е новост. Всъщност, няколко други имунотерапии са одобрени за лечение на рак.

Изследванията на Леви в лабораторията му доведе до разработката на Ритуксимаб (Rituximab), антитуморен агент от групата на моноклоналните антитела, одобрен за използване терапия при хората.

Някои подходи за имунотерапия разчитат на стимулиране на имунната система в организма. Други са насочени към естественото ограничаване на противораковата активност на имунните клетки. Трети, като Т-клетъчната терапия CAR, наскоро одобрена за лечение на някои видове левкемия и лимфоми, изискват да бъдат отстранени от тялото имунни клетки на пациента и да бъдат генетично конструирани така, че да атакуват туморните клетки. Много от тези подходи са успешни, но всеки от тях има недостатъци - от странични ефекти до високи разходи и дългото време за подготовка или обработка.

"Всички тези постижения на имунотерапията променят медицинската практика", отбеляза Леви. "Нашият подход използва еднократното прилагане на много малки количества от две средства за стимулиране на имунните клетки само в рамките на самия тумор. При мишките видяхме невероятни ефекти по цялото тяло, включително отстраняване на тумори в цялото тяло на животното".

Също така е интересно, че тази терапия повлиява на рак на дебелото черво и гърдата, два рака, за които понастоящем няма имунотерапии, коментира Полис.

"Ние направихме една крачка напред" към имунотерапията за тези ракови заболявания, заяви Полис. "Но пътят е все още много дълъг".

Новото клинично проучване е във фаза I, което означава, че ще тества само безопасността на лечението и не е предназначено да определи колко е ефективно.