Кафенетата в Калифорния, включително Starbucks и кафетериите в бензиностанциите, ще трябва да слагат предупредителни надписи и етикети за потенциални химикали, причиняващи рак, съдържащи се в кафето. Това е решението на съдия от Калифорния, пише Associated Press, цитирана от "Бизнесинсайдър".

Съветът за образованието и изследванията в областта на токсините - групата зад делото - иска да накаже компаниите, които да предупреждават клиентите, че кафето съдържа акриламид - химикал, който Калифорния определя като "известен с това, че причинява рак". 

Компаниите дори би трябвало да плащат глоби, ако не предупреждават клиентите за рисковете от химикали в кафето.

Акриламидът се образува, когато растенията и зърнените култури се пекат при високи температури. Той се създава в процеса, при който високата топлина трансформира захарите и аминокиселините по начини, които променят вкуса и водят до покафеняване на храната. Когато картофите, хлябът, бисквитите или кафето се нагряват, се получават акриламидни форми.

Съдията от Върховния съд Елиу Берл заяви в своето решение, че търговците на дребно на кафе не са доказали, че заплахата от акриламид е незначителна, според АП.

Но повечето научни доказателства, които са представяни досега, показват, че няма категорична причина да се смята, че кафе или други храни излагат хората на опасни нива на акриламид. И също така - няма начин да се направи кафе без акриламид.

Акриламидът и рискът от рак

Въпросното химично вещество е открито за пръв път от шведските учени през 2002 г., според Американското сдружение за борба с рака.

Данните показват, че в големи количества акриламидът е канцерогенен за някои животни. Изследванията върху животни показват, че поставянето на акриламид в питейната вода може да доведе до рак при мишки и плъхове. Но дозите, които те консумират в тези проучвания, са 1000-100 000 пъти повече от количеството, което хората получават чрез храната.

Според официални лица от Европейския орган за безопасност на храните "вероятно (акриламидът) е присъствал в храната от самото зараждане на готвенето", тъй като акриламидът се получава при пържене, печене и варене.

Акриламидът представлява риск за хората, което е доказано при трудови злополуки, при които хората са вдишали големи количества от него. Той също е един от многото химикали, произвеждани в цигарения дим, макар и в по-големи количества, отколкото при поемането на кафе или препечена филия.

Важно е да се отбележи, че дозата на химикала обикновено определя вредата. Кофеинът, който също се съдържа в кафето, може да бъде смъртоносен при високи дози - но това не означава, че като цяло кофеинът е вреден. И ако ядете сготвени храни (печени, варени, пържени), акриламидът не може да бъде избегнат. Той присъства в около една трета от калориите, които средният американец или европеец консумира.

Хората, също така, метаболизират химикала по различен начин от животните и досега проучванията не са установили никаква вредна връзка между консумацията на храни, съдържащи акриламид, и различни често разпространени ракови заболявания.

Освен това, повечето от данните, с които разполагаме досега, показват, че хората, които консумират много кафе, са с по-малък риск от заболявания, включително чернодробни заболявания, сърдечни заболявания, диабет тип 2, депресия и - в този случай - особено важно - рак.