Антирадари не ловят новото устройство, то засича от 600 метра разстояние и през нощта

60 нарушения на скоростта хвана новата лазерна камера на полицията в Търговище, която била монтирана за 3 часа вчера в четвъртък на улица "Цар Освободител" в града, съобщиха днес от пресцентъра на областната дирекция на МВР. От там припомнят, че от 12 март т.г. на територията на всички областни дирекции на МВР в страната работят 28 нови системи за контрол на скоростта.

Най-често катаджиите засичали шофьори, които превишили максимално допустимата скорост в участъка с от 11 до 21 км/час. Намерил се и истински джигит, който преминал край камерата с 52 км/час над разрешеното.

Новите камери работят самостоятелно и със собствени батерии. Те могат да установят по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. Функционалността им позволява да се следи за скоростта в двете посоки на движение.

Работата с новата преносима лазерна камерана тринога е напълно автоматизирана, посняват още от полицията в Търговище. Полицейските служители единствено избират мястото за контрол на скоростта, разполагат устройството и му задават настройките - разстояние на снимане и допустимата за участъка скорост. След това системата извършва всичко останало напълно автоматично, без никакво участие на служител. След края на работата данните се предават автоматично в Централната база данни на МВР посредством онлайн връзка.

Устройството засича скоростта от 600 метра с помощта на лазерен лъч. То не излъчва сигнал и не се улавя от обикновените антирадари, които улавят радиовълни. Предимството му е, че автоматично разпознава номерата на автомобилите и обработва данните за техните собственици. Може да снима и в тъмната част на денонощието.

В област Търговище с подвижната камера за контрол на скоростните режими вече се работи регулярно по пътищата от републиканската и общинска пътна мрежа, предупреждават от тамошната "Пътна полиция".