„Това, че България оттегля посланика си в Москва за консултации с правителството, означава, че има някакво напрежение между двете страни. В петък се взе решение да бъде изтеглен за консултации посланика на ЕС. Ние повтаряме същия акт". Това каза бившият посланик на България в Русия Пламен Грозданов по Нова тв.

Припомняме, че след като два пъти от Външното министерство обявиха, че няма да отзоваваме посланици, днес от Министерския съвет съобщиха, че премиерът е разпоредил на посланик Бойко Коцев да се прибере от Москва в София за консултации с българското правителство.

Пламен Грозданов също подчерта: „Позицията ни беше изразена два пъти от Външно - че България няма да отзовава. Но виждате, че нещата се променят всеки час. Нещо е трябвало да бъде предприето".

По думите на бившия посланик „едно е ясно – че има доста неизяснени неща по този случай. Има още какво да се види. Очаква ни напрежение".

Според него засега няма неопровержими доказателства, че Русия е отровила Скрипал и дъщеря му.

„Винаги е по-добре да се преговаря, да се търсят компромисни решения, да се решават проблемите, без да се изостря докрай обстановката, но за съжаление, аз предвиждам в близките месеци да имаме едно много сериозно напрежение между ЕС, САЩ и много страни и Русия", каза Грозданов.

На въпрос каква реакция очаква от Русия, експосланикът обясни: „Обикновено в практиката същият брой дипломати се отзовават от руската столица. Но тези решения в Русия ги взема президентът."

„Много трудно се гаси такъв пожар. Няма печеливш от тази битка, за съжаление", обобщи Грозданов.