Служителка в "Социално подпомагане" в София настоява млада майка да остави детето си на приемно семейство въпреки желанието й да си го гледа. Експертът Петя Василева дори заплашила, че ако детето не бъде дадено, то ще бъде отнето с полиция.

За това съобщи самата майка, а Държавната агенция за закрила на детето започна проверка.

Експертите на ДАЗД ще проверят изцяло случая и ще предприемат необходимите мерки и последващи действия, обявиха от Агенцията.

Случаят доби публичност преди дни, когато момичето сигнализира пред "Господари на ефира", че държавата й предлага да й помогне като... й вземе детето.

Момичето е настанено в звено "Майка и бебе". Младата майка е израснала в дом и не иска да се откъсва от детето си.

"Знам какво е, дори и в приемно семейство ще изгуби връзката с мен", каза тя. И добавя, че и за детето ще е по-добре да е с майка си.

"Докато бях бременна, всичко беше наред. Когато родих обаче, служителите започнаха да ме карат да си дам детето в приемно семейство. Според тях така щяло да бъде най-добре за него. Аз обаче отказах, защото детето е най-добре при майка си", разказа жената.

Според нея са я увещавали да го направи, за да дадат детето й за осиновяване. Тя обясни, че има и други такива случаи, но останалите млади майки се страхували да говорят.

На последната среща социалната служителка казала, че тъй като момичето няма работа и квартира, или ще й вземат детето с полиция, или ще я преместят в друго звено в страната.

Петя Василева отказа да коментира случая, единствено обясни, че е действала адекватно. Според директора на "Социално подпомагане" в район Сердика в София всички грижи за майката са направени.

Според информация на екипа, направил предаването, за дете в приемно семейство по европрограма се дават по 1000 лв. на месец, а държавната помощ за самотна майка е малко над 137 лв.