Юрий Гагарин - съветският национален герой, превърнал се в първия човек в историята на човечеството, който лети в Космоса, загина при самолетна катастрофа преди 50 г., но подробностите около смъртта му остават забулени в мистерия, информира АФП.

На 27 март 1968 г. в 10,18 часа Гагарин се подготвя за изпитателен полет с МиГ-15 на летище "Чкаловски" до Москва, си спомня колегата му Владимир Аксьонов.

"Юрий и аз се консултирахме със същите лекари и чухме същата метеорологична прогноза, моят полет беше заплануван един час след неговия", разказа 84-годишният пред агенцията.

Но в крайна сметка полетът на Аксьонов е отменен. В 10,30 часа, когато се връща в базата си, Гагарин и вторият пилот Владимир Серьогин не отговарят на обажданията.

В 14,50 часа екипаж на хеликоптер открива останки от самолета на 65 километра от летището. Тялото на Гагарин е открито на следващия ден. Тогава той е на 34 г.

74-годишният Сергей Кравчински си спомня момента, когато е научил за смъртта на Гагарин. Тогава е бил млад космически инженер и в момента на новината е приключил клас по гимнастика.

"Ние чухме вик в коридора: "Хора, Гагарин е мъртъв", разказа той и добави: "Беше шок, всички жени плачеха".

За първи път в съветската история е обявен ден на национален траур за гражданин на страната, който не е лидер на СССР.

Инженери знаели, че Гагарин е тренирал с МиГ и че е имал проблеми с кацането. Когато чули заключенията на разследващата комисия, те останали объркани.

Според официалната версия екипажът на самолета е трябвало да направи внезапна маневра заради "промяна на ситуацията във въздуха", което е довело до катастрофата.

"Докладът на официалната комисия, който е от 29 тома, не е публикуван никога", заяви Александър Глушко, историк, който проучва съветската космическа индустрия.

След смъртта на Гагарин в СССР се появяват различни слухове и конспиративни теории, включително, че е убит от Кремъл, бил е пиян по време на полета и че е отвлечен от извънземни.

През 2011 г. Русия отбеляза 50 г. от историческия полет на Гагарин през 1961 г. Тогава Кремъл разкри нова информация за смъртта му. В разсекретените документи се отбелязва, че "една от вероятните причини" за катастрофата е рязка маневра за избягване на метеорологичен балон, след което Гагарин и Серьогин изгубили контрол над самолета.

"Една от вероятните причини. Тази формулировка не означава нищо. Нито един от документите в 29-те тома от разследването не е публикуван напълно", уточни Глушко.

Той вярва, че потайността около смъртта на Гагарин е, за да се прикрият "пропуските в организацията и функционирането на съветския космически сектор" - символ на мощта на СССР.

Слуховете са много и продължават да се разпространяват и до днес заради липса на истината, добави той.

Родителите ми винаги казваха, че Гагарин е умрял, защото е пиел, коментира Александър Володко, полицай в сибирския град Новокузнецк.

Той каза пред АФП, че би искал "истината най-накрая да бъде разкрита". Володко лично вярва във версията на легендарния космонавт Алексей Леонов - осъществява първото излизане в открития Космос.

Според Леонов, член на разследващата комисия през 1968 г., самолет "Сухой" е преминал на разстояние по-малко от 20 метра от самолета на Гагарин. Това е довело до завъртане на изтребителя и катастрофирането му.

През юни 2017 г. 83-годишният Леонов потвърди версията: "Видях разсекретен документ от разследването, който потвърждава това". Леонов вярва, че комисията е покрила истината, за да защити пилота на самолета "Сухой", чието име той отказа да разкрие, но го описа като "доста известен" и сега е "стар и болен".

"Това повече не е тайна: става въпрос за небрежност и нарушаване на правилата за авиация", изтъкна Леонов.

Но докато официалните документи от разследването не бъдат разкрити, според Глушко, "това твърдение е просто хипотеза".