Отношенията с децата са извор на много радост, но и на много ядове. Понякога сякаш имаме нужда от вълшебна фраза, от таен съвет как да се преборим с това същество, което едновременно може да ни накара да сме най-щастливи в света, а след миг да ни изкара от равновесие. Как астрологията помага във възпитанието?

Овен

Умни, паметливи, природно интелигентни, чувствителни, Овните имат всички необходими качества, за да са едни от най-добрите деца. Но в същото време притежават и тези, които биха ги направили най-изнервящите – палави, инатливи, избухливи, непостоянни. Децата Овен са предизвикателство за родителите и трябва да бъдат възпитавани твърдо, но преди всичко с добър пример и честност. Овните са обсебени от идеята за справедливост и ако говорите едно, а правите друго, те никога няма да следват съветите ви. Много е важно да държите на думата си, да не ги наказвате несправедливо и да следвате собствените си правила.

Те са прекалено чувствителни и ще направят всичко, за да получат вашето одобрение, така че бъдете внимателни и винаги им показвайте, че ги обичате без условия. Никога не им казвайте: „Няма да те обичам, ако не направиш това.“ Напротив, разграничете възпитаването и обичта, за да не им създадете грешна самооценка. Бъдете търпеливи с тях, не отговаряйте с гняв на кризите им, защото сами ще ги провокирате да се държат още по-лошо. Предимството на децата Овен е, че те лесно се палят, но и бързо им минава.

Телец

Децата Телец са обичливи, чувствителни, слънчеви и прекрасни. Но за съжаление изпадат и в дупки, инатят се прекалено, имат способност да се самосъжаляват, прекалено много се интересуват от чуждото мнение и страдат от емоционални кризи.

Те имат нужда от ясно установени граници – срещу които, разбира се, ще се борят, но всъщност наличието им ще им носи сигурност. Телците обичат установения ред и трудно приемат промените. Трябва да им се налагат правила - обаче разумно, да им се обяснява защо се поставят и най-вече да бъдат спазвани от всички. Бъдете честни и открити с детето Телец, то е достатъчно интелигентно да разбере всичко, а и обича да търси логиката във всичко.

Тъй като Телците имат нужда да бъдат харесвани на всяка цена, важно е родителят да възпитава у тях правилна преценка кога мнението на околните е от значение, и кога не. Научете малчугана, че не е възможно всички да го харесват и търсенето на одобрение от всеки е безсмислено усилие. Трябва да ги насърчаваме да харесват сами себе си и да се питат какво наистина искат. Тези деца имат склонност да се водят по акъла на другите и да вървят дори срещу собствената си същност само за да са част от група. Ролята на родителя е да ги отучи от това. Много талантливи са, затова е добре отрано да ги запишете на танци, музика, рисуване или някакъв спорт. Важно е също да им създадете правилно отношение към парите, защото те имат вродена склонност да харчат прекалено.

Близнаци

Любопитни, изпълнени с жажда за живот, ентусиазирани – децата Близнаци са радост, но носят със себе си и своето вечно желание да налагат себе си. Това е може би най-големият им недостатък – винаги държат да са прави, да изрекат своята истина и да убедят другите в правотата си. Навик, който може до крайност да изнерви родителите, а на по-късен етап пречи в училище и сред приятелите.

Родителите на дете Близнаци трябва да се опитат да ограничат вродената му надменност и желанието да обори другите, а да наблегнат на развитието на любопитството и логиката му. Тези деца имат забележителни способности в училище, защото не просто учат наизуст, а търсят логиката във всичко. Те наистина умеят да мислят и имат вроден интерес към всичко.

Имат нужда да бъдат водени на пътешествия, записвани на различни курсове, изпращани на състезания. Колкото по-разнообразни са дейностите, толкова по-добре. Децата Близнаци се открояват със своята сериозност. Това е хубаво качество в очите на родителите, но не бива да се злоупотребява с него, защото никой малчуган не може да издържи на напрежението винаги да се държи като голям. Затова родителите са тези, които трябва да осигурят достатъчно разтоварващи дейности и възможности на сериозния Близнак да се отпусне, да полудува, да бъде истинско дете.

Рак

Децата от зодия Рак имат огромна нужда от сигурност, затова винаги се стремете да им я предоставите. И говорим преди всичко за емоционална сигурност. Показвайте им, че ги обичате всеки ден и никога не поставяйте под въпрос родителската си привързаност. Много е важно да не ги подтиквате да падат в капана на безкрайното търсене на признание. Те имат склонност към това и ако не ги научите отрано да не му се поддават, може да им направите лоша услуга за цял живот.
Децата Раци още от малки ще проявят желанието си да контролират всичко. Позволявайте им да имат самостоятелност, тя е важна за тях, но не ги оставяйте напълно да командват, защото ще „събудите звяра“.
Борете се с вродената им неувереност и ги учете да не живеят във вечен страх да бъдат отхвърлени. Защото неизменно рано или късно човек се сблъсква с неприемане. Подгответе ги, че това е нормално и здравословно.
Понякога те може да проявяват дори арогантно поведение, но то е само фасада, зад която крият чувствителността си. Тези деца имат нужда да се научат да изразяват емоциите си и да не приемат всичко прекалено сериозно.

Лъв

Родените под знака Лъв имат нужда да бъдат приети, признати, оценени и това се проявява много силно още в първите години от живота им. Важно е родителите да не злоупотребяват с необходимостта им от одобрение, а да ги насърчават да вярват в себе си, да се ценят и да търсят своя собствен път.
Понякога те имат склонност да анализират и се опитват да са прекалено отговорни. Това е добро качество, което трябва да бъде оценявано, но не и развивано до крайности, защото те все пак са деца и имат нужда да се отпускат, да играят, да лудуват. Дори за това понякога ще имат нужда от насърчаване от страна на родителите. Лъвовете се страхуват да грешат, затова е наша задача да им покажем, че грешките невинаги са страшни, че те ни учат на много и са неизбежни.
Важно е родените под тази зодия да бъдат научени да се осланят на егото си, но само в умерени граници. Децата Лъв имат нужда да бъдат тласкани и насърчавани, защото зависят от любовта на родителите си. И точно затова е наша цел - да им помогнем да се откъснат емоционално от нас, за да бъдат щастливи по-късно.

Дева

Още от малки Девите проявяват склонността си да бъдат жертви. Те драматизират, оплакват се, вечно се чувстват неоценени. Затова е важно родителите да не се оставят на този театър, а още отрано да научат малчуганите да се справят сами. Те всъщност ще са ви много благодарни за това, дори и да не го проявят. Важно е да им вдъхнете самоувереност, така че да не живеят цял живот с нуждата от спасители и вдъхновители. Основната задача на родителите на дете Дева е да възпитат у него самостоятелност, увереност и независимост от другите.
Тези малчугани са склонни да се затварят в себе си и прекалено да размишляват. Давайте им необходимото време за тях самите, но и не ги превръщайте в интроверти. Насърчавайте ги да говорят за чувствата си, да изливат емоциите си и да изразяват себе си. Ако им е трудно чрез думи, на помощ идва изкуството. Девите са много талантливи и имат невероятно въображение. Помогнете им да го развият.

Везни

Фантастични съветници, дипломати и умиротворители дори още от съвсем ранна възраст. Ахилесовата им пета е нуждата някой винаги да се грижи за тях. Затова родителите трябва да превъзмогнат заложения си стремеж да им помагат винаги и да ги обгрижват, защото в противен случай ще създадат зависими личности, които няма да са в състояние да се справят сами. Давайте им самостоятелност, но и не ги оставяйте да отиват в другата крайност – да смятат, че могат да се справят с всичко сами. Насърчавайте ги да работят в екип, да имат приятели, да общуват. Те обичат да са център на внимание, но нека го използват, за да привличат приятели, не за да си създават врагове.

Децата Везни понякога са прекалено импулсивни и безсмислено упорити. Не се борете с това с ярост и гняв, защото само ще задълбочите кризите им. Обяснявайте им, изяснявайте решенията си, анализирайте. Те вярват на рационалната мисъл. Слабост им е и липсата на добра преценка по отношение на парите, така че трябва да възпитате у тях финансова отговорност.

Скорпион

Децата Скорпион са невероятно кълбо от енергия, притежаващи способността да преценяват много правилно другите и да съумяват да ги накарат да правят, каквото те желаят. Отлични психолози са. Това им качество обаче може да се използва и в негативен аспект, защото обичат да „притежават“ и да контролират околните. Всъщност са водени от дълбоко заложеният си страх от промяна. Те обичат удобството и сигурността. И дори да са готови да пътуват, да се запознават с нови хора и вечно да са в движение, те всъщност обичат да са сигурни, че имат дом, където да се завърнат, хора, които винаги ще са до тях, и някой, който ще ги обича безусловно. Освен хора те желаят да притежават всякакви неща и понякога може да се затрупат с излишни вещи. Родителите не бива да им го позволяват и трябва да ги научат на правилно отношение към парите.

Изключително упорити са – наумят ли си нещо, те рано или късно ще го постигнат. Това, от една страна, е позитивно качество, защото ще им помага в училище, а по-късно и в кариерата, но е важно още отрано това качество да бъде правилно канализирано, защото в противен случай ще се превърне в тежест. Научете ги, че целите са хубаво нещо, но не е страшно да се променят с течение на времето и че неуспехите са просто уроци, а не повод да се самонаказваме.

Стрелец

Тези деца понякога са като възрастни и прекалено премислят какво сте им казали или защо сте реагирали по даден начин. Ако не проявявате към тях искрена обич, ще посеете нерешителност за цял живот. Никога не казвайте на детето Стрелец: „Няма да те обичам, ако…“ Така ще разрушите сигурността му и ще подсилите и без това заложеното му съмнение в себе си.

От друга страна, не ги оставяйте и вечно да налагат своето мнение и те да са водещите в отношенията родители-деца. Търсете баланс. Стрелците искат всички да ги приемат и да ги харесват, а това е невъзможно. Научете ги да вярват в себе си, да се осланят на интуицията си и да не се впечатляват от мнението на всекиго.

Упорити са и често постигат целите си, но е важно да ги насърчите да ги подбират добре, защото не всяка си струва да се жертват прекалено. А те винаги влагат всичките си усилия, ако са решили да постигнат нещо. Затова ролята на родителя е да ги научи да си почиват, да разтоварват и да не разпиляват силите си.

Козирог

Родените под знака на Козирог вечно търсят сигурността. Това важи и за възрастните, но е особено изявено при децата. При тях има риск да развият емоционална зависимост от родителите си, затова трябва да бъдат насърчавани към самостоятелност. Ако родителите им дават задачи, които да ги оставят да изпълняват сами, децата от тази зодия, ще придобият нужното самочувствие, за да се справят с трудностите в живота. Затова е много важно да не им се помага винаги. Те сами трябва да се научат да откриват разумни подходи към разплитането на трудни ситуации. Изключително чувствителни личности, те понякога страдат от резки смени в настроенията. Ако бъдат научени как да ги овладяват и как да се борят с несигурността си, всъщност ще се превърнат в доста уверени личности, които биха били страхотни ръководители.

Водолей

Децата Водолей израстват в непрекъсната нужда от одобрение. Това е естествено заложено във всеки човек, но при тях е много силно изразено и не се ограничава единствено до одобрение от страна на родителите, но и от приятелите, учителите, дори непознати. Това е опасен капан, в който родителите не бива да допускат децата да влизат. Важно е да бъдат научени да се ценят сами и да се осланят винаги на мнението на другите. Големи инати са, но това качество може да бъде канализирано като амбиция, стига да бъдат правилно насочени. Обичат да са център на внимание – черта, която отново може да се използва по позитивен начин – да станат лидери, но също така и да ги отведе до крайности - да изгубят себе си в стремежа си да се харесат на всички. Родителите трябва да ги насърчават да се занимават със социални дейности, там децата Водолей ще открият истинската си сила.

Риби

Слабото им място е прекалената необходимост от ред, тревожността им и склонността към анализиране на всяка ситуация. Родителите на дете Риби трябва да са подготвени към неговото обсебващо безпокойство и още от малко да го научат на методи да се справя с него – разходки, книги, спорт. Тези деца имат нужда да се успокоят, че дори ако допускат грешки, пак ще бъдат обичани. Критиките към тях трябва винаги да са поднесени със спокоен тон и без заплахи от типа „няма да те обичам, ако не направиш това“. Чувстват ли се сигурни, те бързо постигат успехи. Добре е родителите да ги насърчат към самостоятелност, защото децата Риби много добре работят сами. Но от друга страна не бива да се отива и в другата крайност, за да не се насърчи склонността им да се изолират от другите. Важно е да бъдат подтиквани да имат приятели и да общуват с нови хора.