Представяме ви пет човека, които имат някои невероятни способности, подобни на суперсилите на фантастичните герои и как могат или не да се обяснят от науката.

Леденият Уим 

Той е холандец на близо 60 години. Уим Хоф, известен още като „Ледения човек“, използва ума и дишането си, за да контролира тялото си. Много от подвизите му са били смятани за невъзможни за човешкото тяло.

Сред подвизите му е най-дългата ледена баня в света през 2011 г. - 1 час и 52 минути. Той също така участва и завършва маратон във Финландия при температури около -20 ° C през 2009 г., облечен с шорти. И изкачва връх Еверест също по шорти.

Науката доказва, че той не е чудо на природата, а майстор на медитацията. Проучване по-рано този месец показва, че може да регулира температурата си с необичаен метод на дишане, който води до увеличаване на активността на нервната система.

Жената - дъга

Художничката Кончета Антико (Concetta Antico) има особена сила, тя вижда повече цветовеот другите хора. Тя е "тетрахромат", което означава, че има две различни мутации на всяка X хромозома. Това означава, че имат четири вида колбички в очите си, а не три, както повечето хора. Въпреки че мутацията не е толкова рядка, много малко хова съобщават, че имат подобно зрение.

За Антико, нещо толкова просто като камъче може да изглежда като дъга. Съобщава се, че може да види 99 милиона цвята , в сравнение с едва 1 милион, наблюдавани от повечето хора.

Г-н Ям-всичко

Френски артист, наречен Мишел Лотио (Michel Lotito), удиви публиката през 20-ти век със способността си да яде почти всичко. Това включва велосипеди, телевизори, колички за пазаруване и др. Но най-големият му подвиг бе през 1980 г., когато успешно завърши поглъщането на самолет Cessna 150 - за което му трябваха две години.

Как успява да направи това? Учените смятат, че има рядко състояние, наречено "пика" (pica), психологическо състояние, което означава, че има апетит за небиологични обекти. Плътната обвивка на стомаха явно му позволява да яде без наранявания.

По някои сметки той е изял 9 тона метал - плюс ковчег - до момента, в който е починал през 2007 г., очевидно по естествени причини.

Суперсамурай

Исао Мачи (Isao Machii) от Япония е удивителен майстор на бойните изкуства. Неговите рефлекси са толкова впечатляващи, че може да среже с меч куршум с пистолет, стрелян срещу него.

Той притежава многобройни световни рекорди на Гинес, включително най-бързия куршум от въздушна пушка, срязан от меч, с огромната скорост от 158,29 километра в час и най-много срязани с меч сламени постелки за 3 минути (252).

Не е съвсем ясно как успява да го направи, но изглежда, че обработва това, което вижда на различно ниво от нормалните хора.

Мега памет

Актрисата Марилу Хенър (Marilu Henner), известна с участието си в сериала "Такси", има необичайна дарба. Тя има супер памет, благодарение на която може да запомни почти всички моменти в живота си в детайли.

"Тя може да ви разкаже всичко, което се е случило на Коледа през 2005 г."- разказва съпругът и Майкъл Браун пред Ню Йорк Таймс миналата година.

Хенър има рядко състояние, наречено "хипертимия", неврологично разстройство или изключително силна автобиографична памет (highly superior autobiographical memory - HSAM). Не е съвсем ясно какво причинява това състояние, но може би тя преглежда спомените по-често от другите, коетп й позволявайки да изгради по-силни основи за спомените.


Тя подушва болестта

Джой Милн (Joy Milne) от Пърт, Шотландия, има особено необичайна сила. Тя може да "подуши" болестта на Паркинсон у хората, преди да бъде диагностицирана.

В тестовете, проведени от Университета в Единбург, тя успешно да идентифицира 11 сред 21-те човека с болестта на Паркинсон. Учените се надяват да възпроизвеждат тази способност, която се дължи на молекулярен подпис, отговорен за миризмата.

Съпругът на Милн умира от Паркинсън през 2015 г., като последното обещание на Джой е да проучи специалните си способности, за да помага на другите.