България е зависима от Русия във военната област, тъй като 80% от техниката й е съветската, За да се излезе от ситуацията, е необходима модернизация за около 10-12 млрд. евро, обясни военният министър Красимир Каракачанов в петък.

Той за пореден път защити договора с руската корпорация РСК МиГ за поддръжка на стариет изтребители МиГ на въоръжение в българската армия и го обяви за безалтернативен. 

Той отхвърли всички резерви срещу готвеното рамково споразумение до 82 млн. лева и комнтира, че то не противоречи на европейските санкции срещу Москва. 

"Не може да не познаваш санкционния режим. Санкции има, но за закупуване на нова техника. В санкционния режим изрично е записано, че когато става въпрос за поддръжка на съществуваща техника и за поддържане на способности, са разрешени подобни търговски дейности", каза Каракачанов пред бТВ. 

МО публикува проектоспоразумението и в момента то е на етап съгласуване. След като бъде подписано, ще се пристъпи към сключването на договори за конкретни дейности около поддръжката на самолети, като цените вече са договорени. Тъй като единичните договори едва ли ще надминават 50 млн. лева, те няма да се нуждаят от санкцията на правителството и парламента, и подписването им е изцяло в ръцете на военния министър. Преди ден от Атлантическия съвет обаче призоваха правителството да се откаже от него, тъй като може да доведе до големи загуби за България и е опасно за националната ни сигурност.

Според Каракачанов обаче аргументите срещу него са "пълни глупости". 

"В НАТО няма статут на страна членка наблюдател – ако България иска да има армия, трябва да поддържа техниката си. МиГ-29 може да бъдат използвани до 2029 – 2030 г., защо да ги изхвърляме?", коментира Каракачанов. 

Авиоексперти, сред които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на споразумението, като посочиха, че приоритетно трябва да се мисли за покупката на нова техника. Военното министерство иска да осигури поддръжката на всички налични 15 МиГ-ове за следващите четири години. 

Съветската техника се използва и в други страни от НАТО

"Ние сме зависими (от Русия – бел.ред) дотолкова, доколкото 80 процента от техниката в България е бивше съветско производство. В не малко НАТО-вски държави, бивши страни от Източния блок, има такава техника. Страни, като Полша, която не зная да е проруски настроена. България е петата държава в НАТО, която има такава техника. Не говоря само за авиационна техника", каза Каракачанов. 

"Има едни хора, които са много активни, приказват едни глупости. Вчера се активизираха. Не можах да разбера какво предлагат. Аз очаквам от тях, когато ми казват да свалим руската техника от въоръжение, отговор на два въпроса. Може ли България да извади 10-12 млрд. евро, за да се превъоръжи изцяло с натовска техника. Второ, може би тези хора са уредили да получим тази техника от нашите натовски партньори безплатно. Аз не съм чул нито за едното – за 10-12 млрд. евро, не съм чул и за другото, макар, че преди две седмици имах среща с американския военен министър", допълни той. 

От Атлантическия съвет обаче обърнаха внимание, че в споразумението има конкретни текстове, които очевидно са в полза на руснаците, които Каракачанов не коментира в конкретика. 

Няма алтернатива на руснаците 

МО се върна към услугите на руснаците, след като опитът те да бъдат заобиколени по време на военния министър в миналото правителство Николай Ненчев се оказа неуспешен. Тогава министерството поръча на Полша ремонта на шест двигатели за старите съветски машини, но както и се очакваше, поляците нямат достатъчен капацитет да поемат цялостната поддръжка на самолетите. Това наложи МО да купи нови и ремонтирани двигатели от Русия, но сделката мина през българска фирма посредник. Оборудването беше доставено в България, но заради проблеми с документите се забави приемането им.

Сега министерството покани директно РСК МиГ без посредници. 

"Самите поляци купуват резервните части от Русия. След като те извършиха ремонт, без да имат лиценз за тази дейност, руснаците ги заплашиха, че ще им спрат доставките на резервни части. Затова поляците отказаха да продължат ремонта. Словакия поддържа своите самолети на летището си с руски екип, който стои там на летището. Няма как от Словакия да извършваме поддръжката, тъй като тяхната поддръжка се извършва пак от РСК „МиГ”. Само ще спомена, че други натовски армии – Полша има МиГ-29 цяла ескадрила, Хърватска – също, Румъния – МиГ-21. Всякакви опити да се използва фирма посредник оскъпява сделката", каза Каракачанов.