Със Закона за частната охранителна дейност само се записват и увеличават правилата. И досега е имало такъв закон, и досега кметове са имали такива права. Това обясни вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в парламента.

Преди дни президентът и главният прокурор сезираха Конституционния съд и настояха, че новите текстове, които предвиждат кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места, са противоконституционни. Според тях се нарушават принципите на правовата държава, защото отговорността за сигурността на хората била на държавата и в частност на МВР, а със закона тя се прехвърляла на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност.

"В закона са доуточнени някои детайли. Президентът и главният прокурор дават закона на Конституционния съд, така работи държавата. Ако някъде има пропуски, ще се съобразим", каза шефът на МВР.

По думите му държавата не абдикира от задълженията си и добави, че трябва да се направи анализ как се справят с престъпността в съседните държави.

Валентин Радев добави, че около 22 хил. души са униформените, които изпълняват тази дейност, а срещу тях има "буквално армия от 200 000 частни охранители".

"Ако решим, че охранителни фирми няма да има, тогава да увеличим състава на МВР", каза той и допълни, че е поискал справка колко охранителни фирми и колко униформени има в Румъния, Чехия Унгария.

"Да направим този баланс. И аз си зададох този въпрос дали абдикираме. Според мен - не. Така се е случило по обективни причини, че има нужда от такива охранители. В закона направихме така, че да има правила и да няма тълкувания", настоя Радев.