Във Facebook заплатата не подлежи на преговори. „Справедливото заплащане е много, много важно нещо за нас”, коментира Джанел Гейл, вицепрезидент на отдела „Човешки ресурси” на компанията. „Прекарваме много време да се уверим, че системата за заплащането е много добре стегната”, добавя тя.

Компанията за намиране на работа Glassdoor наскоро определи компанията на Марк Зукърбърг като най-доброто място за работа през 2018 г. Според Glassdoor средната годишна основна заплата във Facebook е 120 хил. долара, а средната обща компенсация възлиза на около 155 хил. долара.

Тези високи суми обаче не са в резултат от усилията на кандидати и настоящи служители да си договорят по-високи възнаграждения от компанията, обяснява Гейл. Facebook си има собствена система за определяне на заплатите, която взема предвид фактори като категория на професията, ниво на опита и местоположение.

Ето как се определят заплатите на различните служители в компанията:

1. Заплатата не подлежи на преговори и за това си има причина

Умението за водене на преговори е важно. То обаче не е толкова важно за Facebook, поне не и когато става въпроси за заплащане. По думите на Гейл системите за определяне на заплатите, които разчитат на преговори, възнаграждават хитрите дипломати за сметка на всички останали.

„Ние не искаме да влизаме в преговори, защото това всъщност означава, че този, който убеждава най-добре, печели”, коментира тя и добавя: „Ние не наемаме хора заради техните умения за водене на преговори, освен ако тяхната роля в компанията няма да изисква такива умения”.

2. Може да се вземат предвид предишните заплати на кандидатите

Въпреки че воденето на преки преговори не е по вкуса на Facebook, кандидатите за работа разполагат със средства да покажат на компанията какво е сегашното им заплащане.

„Искаме да наемаме хора въз основа на опита им, както и въз основа на това с какво те ще допринесат за Facebook, затова взимаме предвид какво е настоящото им положение”,  обяснява Гейл. „Ако цялостната стойност на стандартното предложение е под сегашното или предлагано от конкурент заплащане на кандидата, анализатор по заплатите ще изготви конкурентно предложение”, добавя тя.

Разбира се, ако предложената от Facebook заплата е повече от тази, която получава кандидатът на сегашната си работа или от конкурентна компания, предлагаща му работа, на него му се дава зелена светлина.

3. Винаги става въпрос за справедливост

По думите на Гейл формулата на Facebook „помага да се премахнат различията,  които биха могли да възникнат между различните типове хора”.

Например, изследвания показват, че жените са склонни да приемат първото предложение, което получат, докато мъжете преговарят за повече. Според друго изследване от компанията за управленско консултиране McKinsey & Co., когато жените поискат по-голямо заплащане при преговорите, на тях се гледа като на прекалено агресивни.

„Ние правим куп оценки относно нашите работни места, които оценки се базират на нашите професионални категории, равнището и мястото. Имаме много, много стегнато отношения към заплатите”, обяснява Гейл.