Туристи, обърнете внимание: не можете да снимате навсякъде, и не може да снимате всичко. Представяме ви списък с места и обекти, съставен от Bright Side, който ще ви помогне да документирате пътуването си, без да имате проблеми с властите или с местните хора. 

8. Холандия

Кварталът на Червените фенери в Амстердам е известен със своите публични домове, живописни улички, канали и кафенета. Много туристи искат да снимат момичетата, които по традиция стоят, танцуват или дори изнасят цели представления зад стъклата на прозорците, но това, по редица причини, не е разрешено. Ако се разхождате с фотоапарат из квартала, не се изненадвайте, ако просто ви го измъкнат от ръцете.

7. Южна Корея
 
Ако снимате жена без нейното съгласие – дори на обществени места, това се счита за акт на сексуална агресия и се наказва с глоба от 10 милиона вона (8 800  щатски долара) и до 5 години затвор.

6. САЩ

Имайте едно наум, ако снимате частна собственост. Винаги е препоръчително първо да получите разрешение за снимане от собственика на имота. Обърнете внимание дали има знаци, които забраняват да се снима.

5. Обединени арабски емирства

Тук снимките на забранени места могат да доведат от 1 – 3 месеца затвор и глоба 1361 долара. На много места е забранено да се снима по религиозни причини. Както и на други места, не можете да снимате правителствени и свързани със сигурността сгради, определени мостове и палатите на шейховете.

4. Северна Корея

Ако имате намерение да посетите най-затворената страна в света, бъдете готови за строги ограничения на движенията и действията. Нямате право да напускате хотела си без водач, нито да снимате нищо без негово разрешение.

3. Великобритания

Британците приветстват милионите туристи с фотоапарати. Можете да правите аматьорски снимки навсякъде, но за комерсиална фотография се изискват специални разрешителни. Например, за да правите рекламна фото сесия на Трафалгар и пред Парламента ви трябва личното разрешение от кмета на Лондон.

2. Япония

В Япония е забранено да се снимат някои храмове и статуи. Можете да откриете пълен списък на тези места тук. Някои не трябва да се снимат изобщо, други само през определено време на годината.

1. Алжир

Алжир, особено в южната си част, е подчертано консервативна страна. За да снимате една жена, трябва да имате съгласието на нейния съпруг или баща. За да снимате мъж, е достатъчно собственото му съгласие. Строго забранено е да се снимат мостове, язовири и военни обекти.

Накратко: Преди да пътувате някъде, информирайте се какви са законите по отношение на снимките. По-добре подготвени, отколкото неприятно изненадани.