На днешното заседание беше прочетен обвинителният акт срещу двамата

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин, информира БГНЕС.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин - в безстопанственост. Първоначално бившият министър беше с мярка за неотклонение „подписка”, но по-късно съдът я отмени и двамата с Ангеличин остават без мярка за неотклонение по време на съдебния процес.

По време на днешното заседание беше прочетен обвинителният акт срещу двамата. Беше определена следваща дата за заседание - 21 март от 10 ч., когато ще бъдат призовани за изслушване 10 свидетели от общо 18.

Припомняме, че Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър на външните работи, не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това МВнР е било ощетено с 494 458,03 лв. 

Христо Ангеличин е обвинен в това, че от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като зам.-министър на външните работи, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР. В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения, сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

Вместо да се спази законът, МВнР сключило две споразумения с Министерството на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.