Посред нощ, в къщата е тихо и всички спят. Но после се събуждате стреснати от женски подигравателен зловещ смях. Не, това не е сценарий на хорър филм, а бъг в умния гласов асистент на Amazon - Alexa.

Множество потребители са се оплакали, че се чува безспирен смях от тяхното интелигентно устройство в последните дни.

Смехът се случва случайно, когато никой не използва устройството, или в отговор на искане за включване или изключване на светлините, съобщава CNN.

От компанията потвърдиха за проблема, и заявиха, че са наясно с него и работят по решаването му. Според тях устройството може погрешно да чува командата "Алекса, смей се!".

Смехът на Алекса не е единственото нещо, което тревожи потребителите. Част от тях твърдят, че умното устройство е престанало да отговаря на команди. В постове в Twitter много хора споделят, че техните говорители Amazon Echo от само себе си започват да изреждат имената на местните погребални домове и гробища, без да са попитани.

Гласовите асистенти като Алекса бяха посрещнати в много домове като забавна, подходяща за семейството технология, коментира медията.

Високоговорителите използват микрофони, които слушат постоянно, за да прихващат фрази, като обръщението "Алекса", и някои хора се притесняват, че биха могли да събират допълнителни данни, които биха могли да се използват от специалисти по маркетинг или дори от правоприлагащи органи. 

Аудиозаписи, събрани от устройство Alexa, вече са били използвани като доказателство в случай на убийство.

Разбира се, когато гласовите помощници започват да действат сами, това също така предизвиква загриженост за последствията от използването на изкуствения интелект. Но е малко вероятно Алекса съзнателна и умишлено уплаши потребителите със смях.