Кашлицата е неизменен спътник на човека в сезона на настинките и грипа. И докато редица медикаменти допринасят за облекчаването й, хората могат да си помогнат и с лесни домашни средства. Сред тях е горещият душ, пише в. "Дейли експрес".

Кашлицата най-често се причинява от вируси на настинка и грип, но също така може да се дължи на тютюнопушене, киселини, алергии, инфекции. Според Британската здравна служба тя обикновено минава в рамките на три седмици.

Мъчителният понякога спътник на настинката и грипа може да се облекчи не само с лекарства, но и с някои лесни домашни средства. При кашлица експерти от медицинския сайт Уеб Ем Ди препоръчват горещ душ, при който се отделя пара.

Топлината и влагата допринасят за отделяне на натрупаните секрети в носа, обясняват специалистите. Тази "парна стратегия" може са се използва и при алергична кашлица.

Овлажнителите за въздух също помагат. Ако в домашни условия въздухът е твърде сух, секретите в носа също стават по-сухи и дразнещи.

При появата на кашлица не е задължително човек незабавно да търси лекарска помощ. Това се налага, ако кашлицата продължава над три седмици или се придружава от болки в гърдите или затруднено дишане.

За облекчаване на кашлица експертите препоръчват също почивка и прием на повече течности, например топла вода с лимон и мед или с листенца мащерка.