Министерският съвет изтегли Истанбулската конвенция. Премиерът Бойко Борисов прочете решението по време на правителственото заседание тази сутрин, докато в Народното събрание се провежда обсъждане на референдум за конвенцията.

"Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ", заяви Борисов.

"Ние сме правителство избирано от народа не веднъж и сме длъжни да се съобразим с народа", посочи премиерът.

"С този акт считам, че ще приключи тази тема, за която несправедливо бяхме обвинявани", заключи Борисов. 

Малко по-късно народните представители решиха, че национален референдум, свързан с Истанбулската конвенция няма да се проведе. Идеята на БСП беше да се проведе национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?”. За тази инициатива, обаче гласуваха 67 депутати, 121 бяха против и 23 се въздържаха.
В отрицателен вот народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви: „Гласувах с „против”, защото не възнамерявам да участвам в предизборната кампания на БСП за евроизборите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира и някои обвинения срещу себе си във връзка с Истанбулската конвенция.

„Никой не може и няма право да вменява, че говоря против църквата и срещу тези, които са против Конвенцията. Мисля, че съм доказала, че уважавам всички институции. Уважавам българските граждани. Аз също ходя между хората и знам какво мислят. Затова инициирах дискусия в Софийския университет“, каза Караянчева, цитирана от "Фокус".