30% от всички сайтове в света работят въз основа на системата за управление на съдържанието Wordpress. Това сочат данните на W3Techs – услуга, която води статистика на топ 10-те млн. сайта, класирани от услугата Alexa. Данните W3Techs се обновяват всеки ден.

От години Wordpress е водещата платформа за изграждане на сайтове, като има голяма преднина пред съперниците си в лицето на Joomla, Drupal, Magento, Shopify, Blogger и Squarespace. Joomla е на второ място с едва 3% от всички сайтове в интернет.

Около 50% от сайтовете или са създадени от нулата, без да се базират на някаква готова платформа, или използват системи за управление на съдържанието, които W3Techs не засича.

Новината за върховенството на Wordpress е добра за разработчиците на добавки и теми за тази платформа, тъй като тя им гарантира още дълги години работа и потребители, които да използват продуктите им. Едновременно с това обаче информацията от W3Techs означава, че една критична уязвимост в Wordpress излага на потенциален риск поне почти една трета от световния интернет.