Военноморските сили търсят 75 матроси за попълване на състава на военните формирования. 50 от вакантните длъжности са за поделенията във Варна, а останалите за Бургас. 

Желаещите да облекат военноморската униформа трябва да отговарят на изискванията от Закона за отбраната - да имат чисто съдебно минало, средно образование и добро медицинско и психологично състояние. Те ще положат и изпити по обща култура и физическа подготовка, съобщава БНТ 2.

Половината от матросите се набират за корабните поделения, които участват в операциите на НАТО и Европейския съюз, както и за военните формирования с най-висока готовност, които трябва да гарантират сигурността в Черно море.

Останалите 50 процента са за брегови поделения. Там, където имаме необходимост от изпълнителен състав, коментира контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили.

Сред най-атрактивните специалности са радиотелеграфисти, радиомайстор, мерач на лека картечница, електротехници и палубни моряци.

И във флота има тенденция за отлив от военната професия. Една от причините е ниското заплащане.

"Факт е, че има едно значително изоставане в тяхното заплащане. Като 609 лева се формира по формули, които очевидно не отговарят на поскъпването на живота," казва контраадмирал Митко Петев

Той отбелязва като положителна стъпка повишението на заплатите на военнослужещите в българската армия с около 10%. Този факт ще помогне за попълване на състава.

Военноморските сили предлагат на бъдещите матроси възможност да подобрят своята квалификация чрез система от курсове. Тези, които покажат добри качества, могат да постъпят в колежа за старшини. Срокът за подаване на заявления от кандидатите изтича на 30 март.