Финансовият министър Владислав Горанов е против държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се съобрази с общото решение на правителството. Това стана ясно от негово изявление в неделя пред бТВ.

"Продължавам да смятам, че няма нужда от подобна сделка (държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, б. р.), но сме готови да влезем и в подобна сделка, ако това ще гарантира спокойствието на битовите абонати", заяви Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.

Финансовият министър обаче даде ясно да се разбере, че ще се подчини на общото решение.

"Това е мярка, без която може да се мине, защото държавата има достатъчно контролни механизми, но ще се подчиня на общото решение", каза Горанов.

Владислав Горанов: Абсурдно е, но опозицията предизвика истерия

Финансовият министър призна, че има противоречие между принципната позиция на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов, че държавата е лош собственик, и решението държавата да откупува обратно електроразпределителното дружество. Още повече че именно през ГЕРБ през 2012 г. раздържави през борсата 33% от ЕРП-ата.

"Виждате колко е абсурдно, но дебатът се проведе по начин, по който се изискваше от страна на правителството да покажем цялата си решителност, че снабдяването на хората с електричество не е подложено под никакъв риск", посочи Горанов.

Именно със смута, който е създаден сред хората, че могат да имат проблеми с тока или някой да им надписва сметките, финансовият министър обясни преобръщането в позицията на кабинета, който първо твърдеше, че сделката не го касае.

"Истерията, която се налага от опозицията, ме кара да мисля, че една партия от опозицията разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите", коментира Горанов.

Правителството ще плати постигнатата вече цена

Финансовият министър подчерта, че собственикът на "Инерком” Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а целта й е да поиска от чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката компания ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, посочи Горанов.

По думите му, ако все пак се стигне до положително решение от страна на чехите, държавата може директно да влезе в сделката, като купи компанията на Гинка Върбакова "Инерком” или част от нея. Другият вариант е да започне директни преговори с ЧЕЗ, ако дружеството се съгласи на това.

По отношение на цената на сделката – 320 млн. евро, за която разузнаването твърди, че е силно надценена, Горанов обясни, че цената на активите за държавата ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори.

Владислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.

БСП дава сделката на прокуратурата

Междувременно, критиките към сделката от страна на левицата продължиха и в неделя.

"Някой купува една трета от преносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност, някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българи, а няма много информация кой е този, кой финансира сделката, как ще се връщат тези пари и дали няма да се връщат през увеличение на сметките за ток", заяви в интервю за БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Държавата е лош стопанин, но когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин", подчерта тя. Нинова попита как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ предоставя, да е държавна, да се управлява добре и да печели. Тя подчерта, че дори в Европа тенденцията е да се връща държавното участие в ключови сектори.

Лидерът на левицата заяви, че тази седмица цялата сделка ще бъде дадена на прокуратурата. "Това е част от прегледа на прехода. Не може в държавата ни постоянно да се случват грабежи и несигурност и никой да не носи отговорност", подчерта тя.

Според нея проблемът е заровен в миналото при продажбата на 33% остатъчен дял на ЕРП-ата. "Първата продажба е по времето на правителството на Сакскобургготски през 2004 г. на 67%. В договора пише, че се запазват 33%, за да може държавата да участва в управителните органи, вземането на решения. Задължават купувача ЧЕЗ тогава да информира за всяко действие държавата и всяка година да дава отчети", обясни Нинова. По нейните думи има забрана да се продава на офшорни компании, а сега имаме кредити от такива компании. "Има и редица други ограничения, които гарантират държавния интерес. Когато 33% са били все още държавни, държавата е получава дивидент – 40-45 млн. лв. годишно. С продажбата на тези 33% от Бойко Борисов анулира всички тези условия", обясни Нинова.

"Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, след комисията в парламента разбраха истината. Тя произнесе политическа реч, в която нападна председателя на опозиционната партия и президента на държавата. Тази реч е написана и повтаря пресконференция на ГЕРБ от преди три дни", каза още Нинова.

Според председателя на БСП скандалът ще се разраства по международна линия. "Чешкият премиер обвини българския в лъжа. Когато си председател на Съвета на ЕС, това е голям проблем за Борисов. Премиерът и правителството ни изложиха пред Европа и поставиха международен проблем. Поставиха държавата на колене пред едно лице и волята й какво ще реши за нейния договор", коментира Нинова.